Hatalmas csillagászati élménycentrum épül a Bakonyban

Vágólapra másolva!
Jövő tavasszal, 2012 áprilisában nyitja meg kapuit a Pannon Csillagda. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának új létesítménye a régió különleges turisztikai látványossága lehet.
Vágólapra másolva!

A 421 millió forintos programban egy tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai élménycentrumot alakítanak ki. A Pannon Csillagda a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben épül fel, védett természeti értékek közelében.

A több mint 800 négyzetméter alapterületű centrum főbb elemei egy csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, foglalkoztatók, valamint csillagászati és űrkutatástörténeti kiállítások lesznek. A tervek szerint két foglalkoztatóban Galilei híres távcsövének pontos másolatát lehet összeállítani, vagy éppen Newton egyes fénytani kísérleteit ismételhetik meg az érdeklődők. A kiállítás az űrkutatás fontos lépcsőin keresztül (pl. holdraszállás, Mars-expedíciók) egészen korunk űrturizmusáig vezetik a látogatókat. Kiállított szkafander, vizuális installációk, az Opportunity és Spirit marsjárók életnagyságú másolata teszik izgalmassá a tárlatot. Az érdeklődők kipróbálhatják az Apolló űrhajóskiképzések során használt pilótaszéket, vagy éppen megérinthetnek egy méretes Gibbeon meteoritot.

Forrás: Pannon Csillagda
A PannonCsillagda látványterve

Forrás: Pannon Csillagda
Baky György, Bakonybél polgármestere és Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója helyezte el az alapkövet, amely egy holdkőzet-darabot is tartalmazott

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről