Az apasággal csökken a vér tesztoszteronszintje

Vágólapra másolva!
Jóval alacsonyabb a frissen apává lett férfiak vérében mért tesztoszteronszint, mint gyermekük születése előtt, vagyis lehetséges, hogy az apaság a férfi nemi hormon csökkenéséhez vezet - fedezték fel a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók a Fülöp-szigeteken végzett hosszú távú kutatásaik nyomán írták le eredményeiket, amelyek szerint minél inkább törődik egy apa gyermekével, annál kevesebb tesztoszteron van szervezetében.

Christopher Kuzawa, a Northwestern Egyetem kutatója munkatársaival több mint hatszáz fiatal férfit vizsgált, következtetéseiket az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közölték.

Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy az apáknál alacsonyabb a tesztoszteron szintje, mint gyermektelen férfitársaiknál. Kuzawa szerint ugyanakkor nem volt világos, hogy az apaság csökkenti a hormon mennyiségét, vagy az alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz gyerekük, mint a többieknek.

A Fülöp-szigeteken végzett kutatás azonban rávilágított: minél magasabb volt a férfiak tesztoszteronszintje a vizsgálat kezdetén, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy apa lesz belőlük. A szakemberek szerint a tesztoszteron tehát valóban szerepet játszik a párkeresésben.

A férfiakat 2005 és 2009 között vizsgálták, a kutatás elején átlagos életkoruk 21,5 év volt. Tesztoszteronszintjüket reggel és este mérték. Az évek alatt a kutatás résztvevőinek harmada lépett tartós kapcsolatba és vált apává.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!