Kibukkant az Ínség-szikla a Dunából a Szabadság-hídnál

Ínség-szikla Duna
Vágólapra másolva!
A Duna alacsony vízállása miatt ismét kilátszik a vízből az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál, 2003 óta először.
Vágólapra másolva!

Az Ínség-szikla a Szabadság-híd budai hídfőjénél látható, 60-70 méterre az Erzsébet-híd irányában:

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Ínség-szikla földtanilag a Gellért-hegy folytatása a Duna medrében. Nevét az aszályos időszakokat követő rossz termések miatt kapta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa kérdésünkre elmondta: hétfőn reggel 92 centimétert mért a budapesti (Vígadó téri) vízmérce. A négynapos előrejelzés szerint november 25-én reggelre 81 plusz-mínusz 21 centiméteres budapesti vízállás várható (a további adatokat más településekre is lásd itt). Lehetséges tehát, hogy a szikla még jobban kiemelkedik a vízből a következő napokban.

A vízügyi szakember szerint a mostani 92 centiméter már kifejezetten kisvíznek számít. A budapesti rekord 51 centiméter volt, ezt 1947. november 6-án mérték. Ezt megközelítette a 2003-ban mért 53 centiméteres vízállás. A Duna vízgyűjtőjén a következő egy hétben sem várható számottevő csapadék.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az alacsony vízállás a hajózást is akadályozza. Szalma Botond, a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke az iho.hu-nak elmondta: ilyen alacsony vízállásnál a nagy tolóhajók a két méter környéki merülésükkel nem hagyhatják el a kikötőket, az önjáró hajókat a szokásos 21-28 deciméter helyett 15-re rakják, ez deciméterenként 80-120 tonnával kevesebb rakományt jelent. A nagy, "kabinos" üdülőhajók elvileg közlekedhetnek, de a változó merülés (a tankolás mértékétől is függ) miatt biztonságosabb a veszteglés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről