A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Gyógyszert sejtenek a rejtélyes európai sugárzás mögött

Sugárszennyezettség, sugárszintmérés, sugárzásmérő
Vágólapra másolva!
Nem atomerőmű, hanem egy gyógyszergyártó lehet a pénteken észlelt radioaktív sugárzás forrása. A magyar szakértő szerint a sugárzás nem jelent egészségügyi kockázatot.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) november 11-én (pénteken) közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain. A radioaktív jód-131-es részecskék szintjének megemelkedését mérték a budapesti és a miskolci mérőállomásokon is, de ez a szakemberek szerint egészségügyi kockázatot nem jelentett.

Dr. Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet (OSSKI) főigazgató főorvosa az [origo]-nak november 14-én (hétfőn) elmondta: egyelőre nem lehet tudni, mi a sugárzás forrása. Nagy biztonsággal kizárható, hogy a sugárforrás atomerőmű lenne, mert a jód131-en kívül más radioaktív anyagok szintjének növekedését nem lehet kimutatni.

A szakember elmondta: nagy valószínűséggel a gyógyászatból kerültek ki a radioaktív jódizotópok, ilyeneket használnak a pajzsmirigydaganatok kezelésére. A szennyezés forrása inkább egy gyártó, mint egy kórház lehet, de nagy valószínűséggel nem hazai gyártóról van szó.

A főigazgató hangsúlyozta: a radioaktív jódtöbblet a kimutathatóság határa környékén van, elhanyagolható az aktivitása, egészségügyi kockázatot nem jelent. Ilyen eseteket rutinszerűen lehetne mérni. A hétfőn délután várható újabb adatokban várhatóan azt látják majd a szakemberek, hogy csökkent a szennyezés aktivitása.

Mint azt Sáfrány már korábban elmondta: a márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív anyagok szintjének minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!