Vágólapra másolva!
Drámaian megnövekedett a grönlandi fókák halandósága az Atlanti-óceán északi részének felmelegedése miatt. A fókák szaporodóhelyén vékonyodó jég jelentősen veszélyezteti az állatok sikeres utódnevelését.
Vágólapra másolva!

"A Kelet-Kanadában látott halandóság mértéke drámai. Egész korosztályok tűnhetnek el a populációkból a vékonyabb jegű években - ilyenkor szinte az összes fókaborjú elpusztul" - mondja David W. Johnston, a vizsgálatok vezetője. A Duke Egyetem kutatóinak eredményeiről a szabad hozzáférésű PLoS One folyóirat számolt be.

A grönlandi fókáknak (Pagophilus groenlandicus) elengedhetetlen a szaporodáshoz a stabil téli jégtakaró. Ezen adnak életet kölykeiknek és szoptatják őket, amíg a borjak nem tanulnak meg úszni és vadászni. A nőstény fókák jellemzően a legvastagabb, legidősebb jégtáblákat keresik fel a szubarktikus vizeken minden februárban és márciusban. A tavaszi olvadáshoz szokatlanul rövid, 12 napos szoptatási időszakkal alkalmazkodtak.

A rendszeres műholdas jégtakaró-figyelés bevezetése, azaz 1979 óta azonban mintegy 6 százalékkal csökkent a szezonális jégtakaró vastagsága a grönlandi fókák szaporodóhelyein. Ez már jelentősen veszélyezteti a fókák sikeres utódnevelését.

Jelenleg még megválaszolatlan a kérdés, hogy a fókáknak sikerül-e alkalmazkodni a hosszú távú változásokhoz úgy, hogy új szaporodóhelyeket keresnek. Néhány közelmúltban megjelent tanulmány szerint egyes grönlandi fókák új helyekre vándoroltak Grönland keleti partjai irányába. A többség azonban még mindig a Szent Lőrinc-öbölben, illetve az Új-Fundland partjai mentén található hagyományos szaporodóhelyekre igyekszik tavasszal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről