Rendkívüli lelet bizonyítja a mamutvadászatot

Vágólapra másolva!
A barlangi oroszlánok által üldözött fiatal mamut elesett, és eltört a lába. Ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek vele. Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai. A lelet másik érdekessége a vörösesszőke szőrzet.
Vágólapra másolva!

Juka tízezer éve vagy még régebben pusztult el, a fogazat és az agyarak alapján két és fél éves korában. A tetem vizsgálata fényt derített arra is, hogy az állatot mind a barlangi oroszlán (Panthera leo spelaea), mind az ember megtámadta. Ragadozótól származnak Juka oldalán a behegedt karmolások, ahogy a be nem gyógyult sebek a törzsön és a harapásnyomok a mamut farkán, amelyeket az állat a halála előtt szerzett. A paleontológusok felfedezték, hogy eltörött az ormányos egyik hátsó lába is - olvasható a Discovery News hírportálon. A BBC oldalán rövid film és képek is megtekinthetők.

"A jelek szerint a barlangi oroszlán(ok) által üldözött Juka elesett, és eltört a lába, ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek a mamuttal" - magyarázta Daniel Fisher professzor, a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának igazgatója, aki az állat irháján "bizarr sérülések" sokaságát fedezte fel, beleértve a koponyától a hát közepéig tartó hosszú egyenes vágást.

"Leginkább a mamut hája és a nagy csontok érdekelték a vadászokat" - mutatott rá az amerikai paleontológus. A mamut koponyáját, gerincét, bordáit és medencéjét ugyanis eltávolították. A koponyát és medencét a közelben fedezték fel, a gerinc jelentős része és a bordák háromnegyede azonban hiányzik. A vadászok elvitték a belső szerveket, kikanyarítottak néhány jókora darabot a combokból, ugyanakkor érintetlen a lábszár és a törzs izomzata.

"Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai" - mondta Daniel Fisher. Ami megmaradt Jukából, azt a közelben rejtették el a vadászok, akik soha nem tértek vissza a zsákmány többi részéért.

A lelet másik rendkívüli tulajdonsága a gyapjas mamut szőrzete, amely Juka esetében vörösesszőke. 2006-ban vetették fel a tudósok DNS-vizsgálatok alapján, hogy a mamutok szőrzete a feltételezettnél világosabb lehetett, de Juka szolgáltatta az első bizonyítékot az elmélet alátámasztására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről