Az embert is bekaphatta volna a legnagyobb krokodil

Vágólapra másolva!
A valaha élt legnagyobb ismert krokodil elég nagy volt ahhoz, hogy egy embert is lenyeljen. Az állat 2-4 millió éve élt a mai Kenya területén.
Vágólapra másolva!

A Crocodylus thorbjarnarsoni hossza meghaladhatta a 8 métert, írja Christopher Brochu, az Iowai Egyetem kutatója a Journal of Vertebrate Paleontology folyóiratban. A legnagyobb ma élő krokodil, a nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) rekorder példánya is kisebb volt 6,4 méternél, átlagos hosszúsága pedig még ennél is sokkal kisebb.

A most meghatározott új faj 2-4 millió évvel ezelőtt élt Kenya területén. A kutató azokból a fosszíliákból jött rá, hogy új fajjal van dolga, amelyeket három éve tanulmányozott Nairobiban, a Kenyai Nemzeti Múzeumban. Az ősmaradványok némelyikét olyan helyeken találták, ahol jelentős emberi fosszíliákra is bukkantak.

"A krokodil őseinkkel együtt élt, és valószínűleg el is ejthetett közülük néhányat" - mondta Brochu. A kutató elmondta, hogy bár az ősmaradványok nem utalnak semmilyen ember-hüllő találkozásra, a krokodilok általában mindent megesznek, amit le tudnak nyelni, és az akkori időkben élő emberfélék magassága nem volt több 130 centiméternél.

A maláriában elhunyt neves krokodilszakértő, John Thorbjarnarson emlékére C. thorbjarnarsoninak elnevezett hüllő nem állt közvetlen rokoni kapcsolatban a mai nílusi krokodillal. Ez arra utal, hogy a nílusi krokodil meglehetősen új faj, és nem egy ősi "élő fosszília", ahogy sokan gondolják. "Nem tudjuk igazán, honnan származik a nílusi krokodil, de csak azután jelent meg, miután ezeknek a történelem előtti óriásoknak némelyik képviselője már kihalt" - mondta Brochu.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!