Eltűnhet a vörös haj a klímaváltozás miatt

Vágólapra másolva!
Eltűnhet a vörös hajt okozó génváltozat az éghajlat felmelegedése miatt.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a jegesmedvéket és a királypingvineket (és még számtalan más fajt) fenyegeti a globális hőmérséklet emelkedése, a vörös hajú emberek is eltűnhetnek, ha fokozatosan egyre több lesz a napsütés. A kutatók szerint ugyanis a vörös hajszínt okozó génváltozat volt az evolúciós válasz arra, hogyan juthat az emberi szervezet a lehető legtöbb D-vitaminhoz a Föld olyan területein, ahol keveset süt a nap – például a Brit-szigeteken.

Ám, ha igaznak bizonyulnak az előrejelzések, és arrafelé is egyre gyakoribb lesz majd az izzasztó meleg és a napsütés, akkor évszázadokon belül nem lesz vörös hajú brit – riogat a Mirror című napilap.

Bár csupán a világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britannia északi részén, ahol általában felhős-esős az idő, az arányuk sokkal magasabb. Egy tavalyi vizsgálat eredményéből kiderült, hogy Skóciában 650 ezer vörös lakik (a népesség 13 százaléka), az Edinburgh-ban élőknek pedig becslések szerint a 40 százaléka hordozza a vörös hajat, kék szemet kódoló gént, miközben ez az arány a Nagy-Britannia északi, illetve nyugati részein 29 százalék.

„Úgy véljük, hogy a vörös haj Skóciában, Írországban és Észak-Angliában az itteni klímához való alkalmazkodás eredménye – mondta a lapnak Alistair Moffat, a ScotlandsDNA ügyvezető igazgatója. – Szerintünk azért alakult ki a világos bőrszín és a vörös haj, mert errefelé nem süt eleget a nap, így a lehető legtöbb D-vitamint kell megszereznie az emberi szervezetnek.”

Úgy véli, hogy amennyiben kevesebb lesz a felhő és több a napsütés, akkor ez hatással lesz a génállományra is – kevesebb lesz a vörös.

Akkor lesz valakinek vörös a haja, ha a vörös génváltozatot két példányban hordozza, vagyis mindkét szülőtől azt örökölte. Ez a génváltozat ugyanis úgynevezett recesszív (bujkáló, kisebb hatású) génváltozat, amelyet a domináns génváltozatok elnyomnak. Természetesen lehet vörös hajú gyermeke nem vörös hajó embereknek is: ilyenkor a szülők csak hordozók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről