A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Márványajtó tárja fel Amphipolisz titkát

Amphipolisz sírkamra ásatás régészet ajtó
Vágólapra másolva!
Egy most megtalált márványajtó tovább erősíti azt a feltételezést, hogy a régészek egy sírkamrára bukkantak.
Vágólapra másolva!

A régészek egy márványajtóra bukkantak az amphipoliszi ásatáson, ami tovább erősíti azt az elméletet, hogy valóban temetkezési helyet találtak - jelentette be tegnap a Görög Kulturális Minisztérium. A thasszoszi márványból készült, darabokra tört ajtón szögek fejeit imitáló félgömb alakú faragványokat találtak, melyek más makedón sírkamrák ajtóiról már jól ismertek.

Az igazán jelentős felfedezés azonban az volt, hogy megtalálták az ajtószárnyak “zsanérjait” (vagyis annak a tengelynek a helyét, amely körül elfordulhattak) - ez bizonyítja, hogy itt valódi, használatra szánt ajtóról van szó, nem pedig egyszerűen egy ajtót imitáló márványszoborról. Ráadásul a felfedezés nyomán a kutatók immár teljes bizonyossággal állítják, hogy a sírt a Kr. e. 4. század végén építették. A márványajtó jelenléte azt az elméletet is gyengíti, hogy az építmény templom lett volna, ugyanis a korabeli templomokban faajtókat használtak, bronz borítással vagy elefántcsont berakással.

Az egyik megtalált ajtódarab, és az ajtó rekonstrukciója Forrás: Görög Kulturális Minisztérium

Az ajtó a harmadik sírkamrába vezetett, és a kutatást vezető Katerina Periszteri szerint feltehetően egy, a Kr. u. 6. században kipattant földrengésben, vagy a bolgár légierő 1913-as bombázása során törött darabokra. A két teljesen feltárt kariatida mögött, közvetlenül az ajtó előtt réz és bronz szögeket is találtak, melyekről azonban még nem tudják biztosan, hogy a halottszállító kocsiból vagy máshonnan származnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!