A kutatók kapcsolatot találtak a főzőműsorok nézése és a nagyobb testsúly között. Szerintük, ha az ínycsiklandó ételek elkészítését végig követik a nézők, az könnyen azt sugallhatja számukra, hogy ez a társadalmi norma és készítsék el az ételt. A populárisabb tévészereplők (mint például Nigella Lawson) súlyosbíthatják ezt a problémát – a Cornell Egyetem kutatói szerint.
„Azok az élelmiszerek, melyeket a főzőműsorok házigazdái használnak, nagymértékben befolyásolhatják a nézők táplálkozási szokásait” – mondták.
A kutatáshoz ötszáz, átlagban huszonhét éves nőket kérdeztek meg. A testsúlyuk is eltérő volt azoknak, akik főzőműsorokból szerezték az inspirációt a főzéshez, vagy saját recepttel és mindenféle külső behatások nélkül érvényesültek a tűzhely mellett. Az eredmény a BMI indexükön is megmutatkozott. A megállapítások szerint, míg az előbbiek átlagos testsúlya 74 kg körül mozgott, utóbbiaknak 69 kg körüli testsúlyt mutatott a mérleg, amikor ráálltak.
A társadalmi normák és az étkezési modellek viselkedései kimutatták az összefüggéseket és hatásokat a táplálékbevitelt illetően. Korábbi kutatások szerint az élelmiszer-bevitel modellezése nem teljesen volt eddig pontos, mert előfordult, hogy bizonyos emberek nézték a műsorokat és ennek hatására nem jött rájuk a kényszerevés tévénézés közben.
A British Medical Journal már 2012-ben megállapította, hogy a népszerű tévés szakácsok átlagban több kalóriában és zsírban gazdag ételt készítenek a képernyő nézői számára.