A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tényleg több hőt vesztünk a fejünkön keresztül?

hideg, sapka, gyerek
Nem veszítünk extrán sok hőt a fejünkön keresztül
Vágólapra másolva!
Az 1960-as években terjedt el az a mítosz, ami szerint több hőt vesztünk a fejünkön keresztül, ezért kell télen mindig sapkát hordani – pedig ez valójában egyáltalán nem igaz.
Vágólapra másolva!

Mindennek egy, az 1960-as években kiadott, az amerikai hadsereg által használt tájékoztató az oka. Ebben ugyanis egyértelműen kijelentik, hogy az extrém hidegben elvégzett kutatások alapján megállapítható: a katonák testhőjük 40-45 százalékát a fejükön keresztül veszítik el.

Nem veszítünk extrán sok hőt a fejünkön keresztül Forrás: Flickr / Yohann Nédélec

Igen ám, a tájékoztató azonban egy dolgot nem említ: azt, hogy a katonák egyébként speciális, extrém hidegre specializálódott felszerelést viseltek, a fejükön azonban semmilyen védőruha nem volt – nem csoda hát, hogy a testhőjüket a fejbőrükön keresztül veszítették el legnagyobb arányban.

A valóság az, hogy a különböző testrészekről a felületüknek megfelelő hőt veszítünk, így ha a katonai kísérletet mondjuk fürdőruhában végezték volna el, nagyjából egyforma hőveszteséget mértek volna az összes fedetlenül maradt bőrfelületen.

A mindennapi életre való tekintettel kijelenthetjük, hogy

hidegben sapka nélkül valóban több hőt veszítünk,

mintha sapkát is hordanánk, ez azonban csak annak köszönhető, hogy ez az egyetlen olyan testrészünk, ami nagyobb felületen fedetlen marad. Valószínűleg az a tulajdonság is hozzájárult a mítosz elterjedéséhez, hogy az arc és a fej bőre ötször olyan érzékeny a hőmérsékletváltozásra, mint az összes többi testrészünk. Ha lefedjük ezeket a testrészeket, sokkal kevésbé fázunk – ez azonban nem a hőveszteségnek, hanem az arc és a fej érzékenységének köszönhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!