Kölykével együtt nyelte le a wallabyt a piton

piton, wallaby
Felnőtt wallabyt nyel el az ametisztpiton
Vágólapra másolva!
Pár napja jelent meg egy többeket sokkoló videó a neten, amelyen egy ausztráliai óriáskígyó igyekszik lenyelni egy wallabyt. Bár nem példa nélküli az eset, ezek a pitonok inkább kisebb állatokat és kölyköket szoktak zsákmányul ejteni. A kifejlett wallaby általában túl nagynak számít.
Vágólapra másolva!

A képeket és a videót egy észak-queenslandi lakos, Bernie Worsfold készítette, aki épp a lakoma közben bukkant az állatokra. Worsfold megpróbálta kimenteni az anyja erszényéből kilógó kölyköt, de nem járt sikerrel, olyan erős volt a kígyó szorítása.

Hétméteresre is megnőhet

Henry Kacprzyk, a pittsburgh-i állatkert kurátora elmondta a ScienceAlert ismeretterjesztő portálnak, hogy a képeken egy

ametisztpiton (Morelia amethistina) látható,

amely a világ hat legnagyobb kígyófaja közé tartozik.

Worsfold úgy becsülte, hogy az általa látott példány nagyjából 4 méter hosszú lehetett, de vannak beszámolók, amelyek szerint a hüllő akár 6-7 méteresre is megnőhet.

Nem akasztják ki az állkapcsukat

E kígyók szokásos étrendjében madarak, patkányok, kis erszényesek és más emlősök szerepelnek. Ennek ellenére nem ritka, hogy akkora zsákmányt is elejtenek, amekkora egy wallaby, bár ilyenkor általában fiatal példányok az áldozatok.

A kígyók táplálkozásával kapcsolatban

az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy ezek a hüllők képesek kiakasztani az állkapcsukat, így tudják lenyelni a nagyobb zsákmányt.

A valóság azonban az, hogy az állkapcsot felfüggesztő négyszögcsont lazán kapcsolódik a többi csonthoz, ami lehetővé teszi az állkapocs nagymértékű függőleges és vízszintes elmozdulását. Ezenkívül az alsó állkapocs két oldala nem mereven ízesül az állnál, mint például a miénk, hanem rugalmas szalaggal, így a két rész eltávolodhat egymástól, mondta Patrick T. Gregory, a Victoria Egyetem biológiaprofesszora.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről