Brutális szárazság jöhet

dél-afrika, szárazság, hőség
A picture taken on May 10, 2017 shows bare sand and dried tree trunks standing out at Theewaterskloof Dam, which has less than 20% of it's water capacity, near Villiersdorp, about 108km from Cape Town. South Africa's Western Cape region which includes Cape Town declared a drought disaster on May 22 as the province battled its worst water shortages for 113 years. This dam is the main water source for the city of Cape Town, and there is only 10% of it's usual capacity left for human consumption, at the last 10% is not useable, due to the silt content. / AFP PHOTO / Rodger BOSCH
Vágólapra másolva!
A földfelszín legalább egynegyede jelentősen szárazabb lesz, ha nem sikerül a globális felmelegedést 2 Celsius-fokon belül tartani - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Ha sikerül a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartani, az érintett területek kétharmada elkerülheti ezt a szárazságot - írták a szakemberek a Nature Climate Change című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban.

A 2015 decemberében Párizsban tartott klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azon szándékukat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák.

Ha sikerül elérni az 1,5 Celsius-fokos célt, Dél-Európa, Dél-Afrika, Közép-Amerika, az ausztrál partvidék és Délkelet-Ázsia térségei - ahol jelenleg a világ lakosságának 20 százaléka él -, elkerüli a jelentős kiszáradást

- közölte Szu-Csong Cseong, a sencseni Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Ha elérjük az 1,5 Celsius-fokot, akkor jelentős intézkedések szükségesek, hogy csökkentsük a szárazságot és a vele kapcsolatos hatásokat - tette hozzá. Az átlaghőmérséklet már 1 Celsius-fokkal növekedett.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével lehet 1,5 vagy 2 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedést, ami jelentősen csökkentheti a földfelszín kiszáradásának lehetőségét a világ több térségében

- magyarázta a kínai kutató.

A kutatócsoport 27 globális klímamodell előrejelzéseit tanulmányozta, hogy meghatározza azokat a térségeket, ahol a szárazság jelentősen nőni fog, amikor a globális felmelegedés eléri az 1,5 vagy a 2 Celsius-fokot. Kimutatták, hogy 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén - ami 2052-2070 között következhet be - a földfelszín 24-32 százaléka fog nagyon kiszáradni. 1,5 Celsius-fok esetén csupán 8-10 százalék.

A szárazság már ma is súlyos probléma a Földközi-tenger térségében, Dél-Afrikában és Ausztrália keleti partvidékein. Mexikó, Brazília, Dél-Afrika és Ausztrália egyes térségeiben pedig sivatagosodás megy végbe a globális felmelegedés hatására.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!