A Földrajzi és Rasszbeli Különbségek a Stroke-ban (REGARDS) című kutatásban szereplő, több mint 17 ezer fő adatait vizsgálva a kutatók azt találták, hogy azoknak,
akik rendszeresen zsíros, rántott ételeket esznek, azoknál 56 százalékkal magasabb az akut szívkoszorúér-betegség kockázata azokhoz képest, akik tartózkodnak ezektől az ételektől.
Semmilyen más étrend nem okozott ilyen szignifikáns emelkedést a szívbetegségekre nézve, beleértve a pizza és tészta alapú étrendet, az édesség alapú étrendet és az alkoholt tartalmazó étrendet is.
- Azt gondolom, hogy a betegeket kérdőre kell vonni, hogy mit esznek – mondta a Medscape-nek Dr. James M. Shikany (University of Alabama, Birmingham) vezető kutató.
Azonban a klinikai szakembereknek nem szabad azt mondaniuk a betegeknek, hogy valamely ételt teljesen zárjanak ki az étrendjükből, hanem azt kell javasolni ehelyett, hogy minimalizálják ezeket.
Soha nem javaslom, hogy teljesen szüntessük meg valaminek a fogyasztását. Nem szeretjük az ilyenfajta ajánlásokat, nem is tartjuk be őket, különösen akkor, ha egész életünkben így táplálkoztunk – mondja Dr. Shikany.
A kutatók arról számoltak be, hogy bár a legutóbbi kutatás kapcsolatot mutatott ki a szívkoszorúér-betegség kockázata és bizonyos ételfajták között, mint például a telített zsír, de a kombinációk összefüggéseit még nem vizsgálták eléggé.