"Szeretnénk, ha a jövőben az űrhajósok thai ételeket is ehetnének. Meg akarjuk tudni, mennyit változik az élelmiszer, mire visszaér a Földre, lehet, hogy kisebb lesz vagy töredezik" - magyarázta az AFP-nek a thaiföldi Geoinformatikai és Űrtechnológiai Hivatal (GISTDA) szóvivője pénteken.
Egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják a duriánt, amely nemcsak népszerűségéről,
hanem jellegzetes szagáról is híres, ezért országszerte táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben, a szállodákban.
A sárga gyümölcsöt szárítva, vákuumcsomagolva repítik az űrbe.
A fellövést júliusra tervezik, és többféle thai rizs is részt vesz az utazásban, melynek keretében a jövőbeli űrutasok táplálékait kutatják.
Azt vizsgáljuk, milyen lehetőségek állnak a thai gasztronómia előtt az űrben"
- írta közleményében a GISTDA.
Ahogy az ázsiai országok egyre inkább részt követelnek maguknak az űrkutatásból, változatosabb menükre lehet szükség.
Amikor 2008-ban az első dél-koreai űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra érkezett, tudományos célból vitt magával a kimcsiből, a koreai konyhaművészet jellegzetes ételéből, amely erjesztett zöldségekből - kínai kelből, retekből, zöldhagymából - készül.