A Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért a Nébih felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét arra, hogy jól láthatóan különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, illetve a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelöljék meg, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ugyanakkor a vásárlók figyelmét is felhívja arra,
hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel,
a dísztököket pedig csak eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.
A Nébih tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.
Az elmúlt öt évben 353 esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő.
Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak.
A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta.
Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal,
ebben az időszakban ugyanis megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt.