A speciális zöldségtermesztő berendezés modelljét a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemen (NTNU) fejlesztették ki.
"Minden űrhajós álma, hogy friss élelmiszert ehessen, például epret, cseresznyeparadicsomot vagy bármit, ami hasonló ízélménnyel jár" - mondta Silje Wolff, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy mindez egy nap bizonyosan lehetővé válik.
A mi elképzelésünk egy üvegház, amelyben sokféle zöldség sorakozik"
- jegyezte meg a szakember.
Wolff a közelmúltban fejezett be egy kísérletet, amelyben lávakőből előállított mesterséges termőföldben termesztettek salátát űrbéli fogyasztásra. A szakember szerint azonban a cél, hogy közvetlenül vízben termesszenek növényeket megfelelő mennyiségű tápanyag, gáz és levegő felhasználásával.
Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. A friss zöldségek és gyümölcsök nem csupán gazdagíthatják az űrhajósok étrendjét, hanem a termesztésük jó hatással lehet az asztronauták étvágyára és hangulatára is.
A vákuumcsomagolt ételek nem igazán hasonlítanak valódi ennivalóra. Az étvágyhoz és az agyban lévő megfelelő receptorok beindításához szükség van valami friss harapnivalóra"
- tette hozzá Wolff.
A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai 2015-ben ettek először űrben termesztett zöldséget. A Scott Kelly amerikai űrhajós által elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.
(MTI/Hszinhua)