A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új áttörés a rákkezelésben

Ráksejtek számítógépes grafikán
Vágólapra másolva!
Az új, radikális kezelés több ezer előrehaladott prosztatarákos férfi életét mentheti meg, számolt be róla több brit és ausztrál forrás a napokban. A módszerhez vadonatúj molekulákat fejlesztettek ki, amelyik bárhol a szervezetben felderítik a ráksejteket és elpusztítják ezeket radioaktív töltetükkel.
Vágólapra másolva!

A PSMA radioterápiás kezelés a múlt héten vált elérhetővé a magánorvoslásban Nagy-Britanniában. Jelenleg két férfit kezelnek az eljárással, amelyre a "keresd és pusztítsd el" szlogent használták.

Ha a nemzeti egészségügyi hatóság is jóváhagyja a kezelést, akkor több ezer új páciensnek jelenthet reményt az új eljárás, amelyet az elmúlt 15 év legígéretesebb módszerének tartanak a prosztatarák kezelésében.

Prosztataráksejtek számítógépes grafikán Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A kezelést 200 férfin tesztelő ausztrál onkológus, Arun Azad nagy reményekkel tekint a jövőbe. Mint elmondta, a Nagy-Britanniában évente diagnosztizált 10 000 új prosztatarákos betegnek nagyjából a felén segíthet a kezelés.

A más ráktípusok esetében megfigyelhető gyors haladás ellenére a prosztatarák okozta halálozások nem hogy nem csökkentek, de inkább emelkedtek Angliában, ahol évente 10 800 férfi hal meg e betegségben.

Rákos prosztataszövet-sejt Forrás: NASA

Évente mintegy 15 000 férfi kap hagyományos sugárkezelést. Ez a fajta radioterápia azonban csak a betegség korai, alacsony kockázatú szakaszában használható, amikor a tumor még nem szabadult ki a prosztatából. Ráadásul számos mellékhatással jár, mivel az egészséges szöveteket is éri a sugárzás.

Ha a rák kitör a prosztatából és szétterjed a szervezetben, akkor már nem lehet külső sugárzással kezelni. Itt jön képbe az új módszer.

A mostani kezelés a prosztataráksejtek felületén lévő PSMA (prosztataspecifikus membránantigén) nevű fehérjét veszi célba.

A prosztatarák elleni új eljárás vázlata Forrás: Daily Mail

A kezeléshez egy PSMA-617 nevű molekulát használnak, amely megkeresi a PSMA fehérjét és kapcsolódik hozzá. A molekula „hasznos terhet" is hordoz: egy lutécium-177 nevű radioaktív izotóp kapcsolódik hozzá, ami hatékony radioterápiás szer.

A radioterápia hatótávolsága mindössze 1 milliméter, ami lehetővé teszi, hogy csak a ráksejtek károsodjanak és az egészséges szövet ép maradjon.

Több neves onkológus szakember is úgy véli, hogy az eljárás a közeljövő nagy áttörése lehet a prosztatarák kezelésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!