A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Skorbut nyomaira bukkantak az évszázadok óta halott király szájában

IX. Lajos
A keresztes hadjárat során fogságba esett Szent Lajos
Vágólapra másolva!
A keresztes hadjáratok egyik utolsó királya, a később szentté avatott IX. Lajos skorbutban szenvedhetett a halála előtt egy új, igazságügyi elemzés szerint, ami ellentmond a korábbi feltételezéseknek, amelyek szerint pestisben vagy vérhasban hunyhatott el a keresztény lovagkirály megtestesítője.
Vágólapra másolva!

Több keresztes hadjáratot is folytatott

IX. Lajos mélységesen hívő keresztény volt. Amikor 1244-ben súlyosan megbetegedett megfogadta, hogy ha meggyógyul, keresztes hadjáratra indul. Miközben a serege bejárta Ciprust és Egyiptomot, az emírek támadásai mellett

meg kellett küzdeniük a skorbut és a vérhas pusztításával.

A király fogságba esett, ám hatalmas sarc fejében szabadulhatott. Hazatérve évekig inkább az államügyekkel és reformokkal foglalkozott, majd idősödő uralkodóként 1970-ben elindult a második keresztes hadjáratára Tunéziába.

IX. Lajos portréja: a szent király hithű keresztényként élte életét Forrás: Wikimedia Commons

A hőség és a járványok ismét órási károkat okoztak a hadseregnek és maga a király is megbetegedett.

A korábbi történelmi feljegyzések szerint vérhast kapott, amibe bele is halt, ám az új leletek egészen mást mutatnak. A Notre Dame-székesegyházban eltemetett régi állkapocs igazságügyi bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a csontok valóban IX. Lajosé (később Szent Lajos) voltak, és a halál oka egyértelműen skorbut lehetett. A kutatók eredményeiket a Journal of Stomatology, Oral és Maxillofacial Surgery tudományos lapban publikálták.

Egyáltalán nem jutott C-vitaminhoz

A skorbut jellemzően vérszegénységgel, foghullással és bőr alatti bevérzésekkel jár és súlyos C-vitamin hiánnyal járó betegség. Szent Lajos valószínűleg főként halat fogyasztott a hadjáratai során, és meglehet, hogy egyáltalán nem kóstolta meg azokat a tunéziai ételeket, amelyekben egészen biztosan elkerülhette volna ezt a hiánybetegséget.

A keresztes hadjárat során fogságba esett Szent Lajos Forrás: Wikimedia Commons

A C-vitamin az immunrendszer fehérvérsejtjeinek megfelelő működéséhez, valamint a szervezet kollagén-szintéziséhez szüksége, ám hiánya esetén az immunrendszer és a kötőszövet- felépítésének zavarai lépnek fel.

A skorbut tünetei között találhatjuk többek között a fogak elvesztését, a krónikus fáradtságot és gyengeséget, általános étvágytalanságot, izomfájdalmakat és érzékeny ízületeket, csonthártya alatti bevérzéseket.

A felcserek vágták fel a betegek ínyét

A kutatók Jean de Joinville, középkori krónikust idézték, aki rögzítette a keresztes hadjáratok történeteit. Feljegyzései szerint a skorbut igen gyakorta előfordult Lajos hadseregében.

– írta Joinville. – Gyakran úgy sírtak ilyenkor, mint az asszonyok.

A hetedik keresztes hadjárat során bevonuló IX. Lajos és serege egy korabeli ábrázolás Forrás: Wikimedia Commons

Annak bizonyítására, hogy az állkapocs valóban IX. Lajostól származik, a kutatók először alapos vizsgálatnak vetették alá a csontokat.

Kimutatták, hogy az egykor minden bizonnyal egy 56 éves férfihoz tartozhatott

(IX. Lajos 56 éves volt, amikor meghalt). Ezután összehasonlították azt halott király arcával a székesegyházban álló szobrok alapján, és megállapították, hogy szorosan illeszkednek egymáshoz. A csapat végül szénizotópos kormeghatározást végzett.

A meggyengült immunrendszer is közrejátszhatott

A vizsgálatokból kiderült, hogy az állkapocsban található szén egy olyan embertől származik, aki 1030 és 1220 között halt meg. Ez túl korai lenne Szent Lajos halálához (1270), ám a kutatók egy egészen újszerű elmélettel álltak elő:

a radioaktív szént vizsgálva rájöttek, hogy a király egyszerűen annyi halat evett, hogy a csontjai idősebbnek tűntek.

Emellett bizonyítékot találtak arra is, hogy az állkapocsban fellelhető sérülések és nyomok egyértelműen a skorbutra utalnak.

1270. augusztus 25-e, Szent Lajos halála Tunéziában Forrás: Wikimedia Commons

Hangsúlyozták azonban azt is, hogy ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a férfi emiatt hunyt el, hiszen a betegség többek között meggyengítheti az immunrendszert, ami kedvezhetett más fertőzéseknek. A végső bizonyítékok megszerzéséhez a kutatók most azt tervezik, hogy mélyreható vizsgálatok alá vetik alá az uralkodó beleit (amelyeket bor és fűszerek segítségével őriztek meg), hogy ki tudják találni, hogy vajon milyen paraziták élősködhettek azokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!