A világ első ember-majom hibridjével kísérleteznek Kínában

ember-majom hibrid
Egyelőre még csak a kísérleti fázisnál járnak
Vágólapra másolva!
Spanyol kutatók azt állítják, hogy létrehozták a világ első ember-majom hibridjét egy kínai laboratóriumban. Hangsúlyozták, hogy fontos lépést tettek az életmentő transzplantációs műtétekben való segítségnyújtás felé: a hibrideket ugyanis kizárólag emberi sejtekből álló szervek előállításához használnák fel. A kísérletek azonban még nem zárultak le.
Vágólapra másolva!

A szervek növekedését kontrollálják

A kutatócsoport nyilvánosságra hozta, hogy emberi őssejteket injekcióztak szövet-előállítás céljából majomembriókba. A kísérletet azonban megszakították még azelőtt, hogy az embrió elérte volna azt a kort, hogy megszületett volna.

A teszteket végző spanyol kutatók nem véletlenül helyezték át a kísérleteket egy kínai laboratóriumba: ezzel az ehhez hasonló eljárások általános tiltását szerették volna megkerülni.

A szakemberek állítják, hogy az ember-majom hibrid képes lett volna megszületni.

Egyelőre még csak a kísérleti fázisnál járnak Forrás: Getty Images

Az embriót először genetikailag módosították, majd deaktiválták (kikapcsolták) a géneket, hogy ezzel is kontrollálják a szervek növekedését. Az eljárás során azonban etikai aggodalmak merültek fel, többek között emiatt, hogy nem tudhatják biztosan azt, hogy mi történik akkor, amikor az emberi őssejt az agyba kerül.

– mondta Angel Raya, a Barcelonai Regeneratív Orvostudományi Központ kutatója. – Nem tudjuk, hogy mi történne, ha ezek az őssejtek az állat agyában emberi neuronokat hoznának létre? Van-e ezeknek „tudatossága"? Mi történik, ha spermiumsejtekké alakulnak?

A kísérlet csupán 14 napig tart

Estrella Nunez, a Murcia Katolikus Egyetem (UCAM) és a projekt munkatársa szerint azonban olyan mechanizmusokat hoztak létre, amelyek úgy működnek, hogy ha az emberi sejtek az agyba jutnak, akkor elpusztítják önmagukat.

állítja Nunez az igen költséges eljárásról, amely átszámítva több milliárd forintot jelent.

A kísérlet hosszát 14 napos hosszban szabták meg, ami nem elég hosszú ahhoz, hogy az embrió kifejlessze az emberi központi idegrendszert; valamennyi kiméra embriót elpusztítják még ezelőtt.

Juan Carlos Izpisua a világon elsőként már 2017-ben kísérletezett a világ első ember-sertés hibridjeivel, ám akkor nem sikerült emberi szerveket létrehozni. A most kidolgozott, kizárólag emberi sejtekből álló szervek létrehozására irányuló eljárást még nem engedélyezték.

(Independent)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről