Egy most megjelent tanulmány szerint a napi egy vagy két koffeinben gazdag ital fogyasztása általában nem volt összefüggésben a migrénnel. Az American Journal of Medicin tudományos folyóiratba publikált kutatás volt az egyik az első, amely megvizsgálta, hogy a koffeinbevitel napi változásai hogyan kapcsolódnak a migrénes fejfájás kialakulásához.
Annak ellenére, hogy néhány, visszatérő migrénben szenvedő beteg meg van róla győződve, hogy a fájdalom elkerüléséhez mellőznie kell a koffeint, mi most megállapítottuk, hogy a napi egy-két adag kávé vagy tea elfogyasztása nem fokozza a fejfájás kialakulásának kockázatát
– magyarázta Dr. Suzanne Bertisch, a Harvard Orvostudományi Iskola kutatója, aki az alvás- és cirkadián rendellenességek osztályán végez kutatásokat. – Ennek ellenére további kutatásokra van szükség az eredményeink megerősítéséhez, de megtettük az első, legfontosabb lépést.
A tanulmány szerzői szerint a koffein szerepe meglehetősen bonyolult a migrénes fejfájással összefüggésben, mivel hatása attól függ, hogy az emberek mennyit fogyasztanak belőle és milyen gyakran teszik ezt.
A koffein ugyanis akár kiválthat egy rohamot, de kitűnő fájdalomcsillapító hatása is lehet.
Az új kutatásban a tudósok közel 100 felnőtt adatait elemezték, akiknél korábban visszatérő migrént diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy havonta legalább kétszer, de akár havonta tizenöt alkalommal is fejfájást gyötri őket.
Az önkéntesek hat héten keresztül, napi két alkalommal töltöttek ki egy online kérdőívet, amelyben rögzítették a koffeinbevitelüket, beleértve az elfogyasztott kávé, tea, szóda és energiaitalok adagját, és azt is, hogy az adott napon szenvedtek-e migrénes fájdalmaktól.
A résztvevők átlagosan nyolc-nyolc fejfájásos periódusról számoltak be a hat hetes, vizsgált időszak alatt. Elmondták azt is, hogy
hetente körülbelül nyolc adagnyi kávét vagy más koffeines italt fogyasztottak.
A kutatók minden résztvevő esetében összehasonlították a koffeinfogyasztási napokban a migrénes fejfájásról szóló feljegyzéseket azokkal a napokkal kapcsolatos jelentésekkel, amikor egyáltalán nem fogyasztottak koffeint. Arra jutottak, hogy az önkéntesek
nagyobb valószínűséggel tapasztaltak migrénes fejfájást azokon a napokon, amikor három vagy több koffeines italt fogyasztottak el.
A kutatók szerint azon emberek körében, akik ritkán fogyasztanak koffeintartalmú italokat, akár egy-két adag koffein is növelheti a fejfájás esélyeit ugyanazon a napon. A teszteket követően azonban más, olyan tényezőt is figyelembe vettek a vizsgálat során, amelyek ugyanúgy kiválthatják a migrént, ideértve az alkoholfogyasztást, a stresszt, a testmozgás és az alvás hiányát.
Meglehet, hogy egyes emberek hajlamosabbak a koffeintartalmú italok fogyasztására pont akkor, amikor először észlelik magukon a migrén kezdetét
– mondta Dr. Suzanne Bertisch. – Az ilyen, „fordítottok- okozati összefüggések" kiküszöbölése érdekében a vizsgáltuk meg az adott napi koffeinfogyasztás és a következő napon fellépő migrénfájás közötti kapcsolatot.
Hasonló eredményre jutottak:
legalább három koffeines ital elfogyasztása szinte garantálta a rá következő napi fejfájást.
A kutatók azt azonban még nem tudják, hogy az elfogyasztott italok típusa és a teljes koffeinmennyiség milyen szerepet játszik a migrén kialakulásának kockázatában.