Több mint 719 napja kering az űrben a rejtélyes amerikai űrhajó

X-37B
Vágólapra másolva!
Már több mint 719 napja az űrben tartózkodik egy személyzet nélküli, napelemekkel működő űrhajó. Az X-37B az amerikai légierő tulajdonát képezi, ez az ötödik küldetése. Hogy pontosan mi célból tartózkodik az űrben, senki sem tudja.
Vágólapra másolva!

Az űrhajó ezzel minden korábbi rekordot megdöntött, előző küldetése során 717 napot, 20 órát és 42 percet töltött föld körüli pályán.

Hogy mi is az űrjármű pontos küldetése, senki sem tudja, a légierő pedig természetesen semmilyen érdemleges információt nem szivárogtat ki a jármű feladatáról. Hivatalosan csak annyit közöltek: jövőbeni űrhajós küldetésekre szánt újrahasznosítható technológiát tesztelnek és értékelnek. Ami biztos, hogy az X-37B kísértetiesen hasonlít a NASA által korábban használt űrsiklókra, tulajdonképpen azok kicsinyített mása. Az is ismert még, hogy a légierő két további, napelemek által működtetett légi járművel is rendelkezik, mindkettőt a Boeing építette.

X-37B Forrás: United Launch Alliance/Boeing

Az X-37B jelenleg is tartó ötödik küldetése 2017. szeptember 7-én kezdődött, ekkor küldték fel a SpaceX vállalat Falcon 9-es rakétájával. Pontos visszatéréséről sem tudni semmit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!