Az „ittas állapotban" randalírozó elefántokról elsőként Parveen Kaswan, az Indiai Erdészeti Szolgálat tisztje tett közzé egy fotót a közösségi oldalán, aki hozzáfűzte azt is, hogy „a vadon élő elefántok megrészegültek a bortól".
Az ázsiai elefántok (Elephas maximus indicus) az esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatók, elsősorban a dél-ázsiai erdős területek határát kedvelik. A becslések szerint már csak kevesebb mint 50 ezer egyed található a vadonban, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a „veszélyeztetett" fajok között tartja számon.
Kínában azonban már csak 250 példány maradt, amelyeknek napról-napra szembe kell néznie a kihalás fenyegetésével
– mondta Kaswan a LiveScience tudományos online portálnak. – Ezek az állatok már régóta érdeklődnek az emberek által készített alkoholos italok iránt; ha eltemetjük őket, azokat is megtalálják.
Hozzátette: az elefántok láthatóan megjegyzik azokat a helyeket is, ahol korábban már találtak alkoholt, és később visszatérnek, hogy megnézzék, akad-e még több ital.
Bár arról már korábban is szóltak legendák, hogy az afrikai elefántok rendszeresen megrészegülnek az erjesztett marula gyümölcsöktől, a Physiological and Biochemical Zoology folyóiratba publikált tanulmányban a kutatók rávilágítottak, hogy ez valószínűleg mítosz. Egy több mint háromezer kilogrammos állat esetében ugyanis szinte elképzelhetetlen mennyiségű gyümölcsre lenne szükség a „részegség" állapotához.
Shermin de Silva, a Sri Lanka-i Elephant Forest and Environmental Trust alapítója szerint a likőrök és borok édes íze hamar „rabul ejtheti" az elefántokat és más állatokat, egyfajta függőséget okozva.
Az alkoholizáló elefántokról szóló hírek azonban egyelőre megosztják a tudományos közvéleményt és többen vitatják a közzétett képek hitelességét.