Megérkeztek Afrikából az első szalakóták a Bükki Nemzeti Parkba

szalakóta
Szalakóta (Coracia garrulus) zsákmányával. Gyíkokkal, rovarokkal, egyenesszárnyúakkal, kisebb pockokkal táplálkozik. Hamar elvonul, a telet Afrikában tölti és csak május elején érkezik vissza költőhelyére.
Vágólapra másolva!
Megdőlt a legkorábbi szalakóta észlelés időpontja! Április végére megérkeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területére is az első példányok.
Vágólapra másolva!

2020. április 17-én a Bükki Nemzeti Park munkatársa, Sasvári János látta az első példányt a Dél-hevesi Tájegység területén Visznek közelében. Ez lett a legkorábbi szalakóta észlelésünk, ugyanis eddig a 2001. április 19-én Mezőtárkánynál látott példány tartotta a rekordot.

Szalakóta (Coracia garrulus) zsákmányával. Gyíkokkal, rovarokkal, egyenesszárnyúakkal, kisebb pockokkal táplálkozik. Hamar elvonul, a telet Afrikában tölti és csak május elején érkezik vissza költőhelyére. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/szalakotak-nyomaban

A kékcsóka néven is emlegetett szalakóta hosszú távú vonuló madarunk. Laza csapatokban vagy magányosan vonul.

A telet Afrika déli és keleti részén tölti. Vonulás közben akár 10 ezer km-t is megtehet.

Tavasszal az első madarak általában április végén, május elején érkeznek vissza hozzánk. Ha minden szerencsésen alakul, néhány hét és Eleven, a jeladós szalakóta is újra visszatér majd az Apaj környéki költőhelyére.

"Eleven" szabadon engedése a jeladó felszerlése után 2016-ban (Fotó: Lendvai Csaba). Forrás: https://www.mme.hu/uj-muholdas-informacio-hazai-szalakotak-vonulasarol

Eleven az egyetlen olyan szalakóta, amely a 4 éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a szalakóták vonulásával foglalkozó szakembereket.

A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg útját költőhelye felé.

Az utolsó adatok Szomália térségéből érkeztek róla.

A szalakóták mellett, más színpompás madarak miatt is érdemes lesz az elkövetkező hetekben az eget kémlelni. Hiszen nemsokára itt a május és visszaérkeznek hozzánk kései vonuló madaraink. Hamarosan megfigyelhetőek lesznek a kék vércsék, a kis őrgébicsek, a gyurgyalagok és a sárgarigók is.

Bükki Nemzeti Park anyaga, szerzők: : Gál Renáta (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) és Kecskés Dóra (Szalakóta Life fajvédelmi munkatárs)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről