Kampányt indítottak az egyik legrákkeltőbb étel ellen
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/cKiFPUiob44bFzIVG_KuSoAaMaK7LOHX7_RUVIla2ZY/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JkMDhlMGI5OTRiMDQ5NGI4ZTg0ZTRiYTk0OWE0ZmQ1.webp)
A koi pla néven ismert fogás alapja a nyers hal, amit különböző fűszernövényekkel és citrommal ízesítenek. Rendkívüli népszerűségnek örvend Thaiföld szegényebb területein, így Iszán régióban is. A milliók által kedvelt étel azonban rendkívül rákkeltő, elég lehet néhány falat, hogy daganat alakuljon ki a májban.
A probléma nem a hal húsával van, az abban megbújó élősködő életmódot folytató féreg, a májmétely idézi elő a betegséget. A statisztika magáért beszél:
míg világszerte a daganatos betegségek mindössze 10 százalékát teszi ki a májrák, Iszán lakosai között ez az arány meghaladja az 50 százalékot.
Narong Khuntikeo szüleinek végzetes epevezetékrákját szintén az étel fogyasztásával hozták összefüggésbe, ezért úgy döntött, kampányt indít a veszélyes fogás fogyasztása ellen, egyúttal orvosokkal és kutatókkal összefogva mindenki számára hozzáférhető olcsó szűrőprogramot szervez.
Az ételhez használt halat a Mekong-folyóban fogják, a vízi élőhelyen azonban a májmételyek is rendkívül elterjedtek.
A halhúsban rejtőző laposférgek idővel felhalmozódnak a szervezetben, szaporodnak, és tevékenységükkel májrákot okoznak.
Khuntikeo dolgát nehezíti, hogy a megcsontosodott hagyományokon nehéz változtatni: bár a fiatalokat még meg lehet győzni, az idősek nem hajlandóak megsütni a húst, ami végezhetne az abban megtelepedő férgekkel.