A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A hajók károsanyagkibocsátását mérő automata bója kezdte meg működését

Arctia bója
Az Arctia egyik bójája
Vágólapra másolva!
A hajók károsanyag-kibocsátását figyelő automata bója kezdte meg működését kedden Finnország nyugati partvidékének vizein.
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonú Arctia vállalat által kihelyezett bója a hajózással a levegőbe kerülő légszennyező részecskéket érzékeli, és azt vizsgálja, hogy a hajók megfelelnek-e a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet által kiadott kén-dioxid-kibocsátási szabványnak. A tesztüzem egész nyáron folyik majd.

A bója képes a kapott eredményeket a megfelelő hajóhoz kapcsolni. Egy algoritmus segítségével a programja azt vizsgálja, hogy az elhaladó hajó megfelel-e a régióban kötelező kibocsátási előírásoknak.

A finn bójaprototípus kihelyezése az Európai Unió által finanszírozott Okos Tenger Projekt része.

Az Arctia egyik bójája Forrás: Arctia

A Turun Sanomat finn napilap cikke szerint a tengeri levegőminőséget és károsanyag-kibocsátást vizsgáló bója szinte bárhol elhelyezhető, és ha a hajózási útvonal megváltozik, át lehet helyezni. Működését napenergia biztosítja.

A finn hatóságok korábban csak a szárazföldről tudták ellenőrizni a tengeren közlekedő járművek károsanyag-kibocsátását.

Az Arctia leányvállalataival számos szolgáltatást nyújt, közük a jégtöréssel, olajszennyezés-elhárítással, hajók vontatásával és vízi karbantartásával, valamint tengerfelméréssel kapcsolatos feladatokat végez. Az automatikus megfigyelő berendezést a Kine Robot Solutions Ltd.-del, egy másik finn vállalattal együtt fejlesztette ki.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!