Vasárnap lenne a világvége? Korábban tévesen számolták a maja naptárt

2012-es világvége, maják, maja naptár, Nibiru bolygó
Vágólapra másolva!
Az összeesküvéselmélet-hívők sokáig terjesztették, hogy 2012. december 21-én eljön a világvége. Az elképzelés hirdetőinek legfőbb érve az volt, hogy ekkor ér véget a maják naptára, mert ők előre látták, hogy ezután már semmi nem történik. Azután – ahogy várható volt – nem történt semmi. Nemrég azonban egy kutató azzal állt elő, hogy azért nem következett be a világvége 2012-ben, mert tévesen számolták a maja naptárt. Az új időpont szerinte június 21-e, vasárnap, írja az express.co.uk folyóirat.
Vágólapra másolva!

Paolo Tagaloguin, fülöp-szigeteki Fulbright-ösztöndíjas kutató a Twitteren (azóta törölt bejegyzésében) azt állítja, hogy a korábbi tévedés az 1582-ben bevezetett Gergely-naptár pontatlanságából adódik. Véleménye szerint a „hiba" évente 11 nap „elvesztéséhez" vezet azért, hogy a naptár jobban tükrözze a Föld Nap körüli keringésének idejét.

Bár 11 nap első pillantásra nem tűnik olyan vészesnek, évek hosszú során tetemes eltérés halmozódik fel. Így Tagaloguin kalkulációi szerint a világvége időpontjának korábban kiszámolt 2012. december 21-i dátum valójában 2020. június 21-e.

A híres maja naptár Forrás: AFP

Paolo Tagaloguin Twitteren közzétett, majd törölt levezetése alapján a julián naptár szerint valójában még 2012-ben vagyunk. (A julián vagy juliánus naptár egy Caius Iulius Caesar által – Róma alapítása után 709-ben, azaz Kr. e. 45-ben – bevezetett naptár, amely a már akkor is csaknem háromezer éve alkalmazott egyiptomi naptáron alapult, amely sokkal pontosabb és egyszerűbb volt más naptáraknál, így a rómainál is, olvasható a Wikipédiában. Ezt váltotta fel 1582-ben a Gergely-naptár.)

„A Gergely-naptár miatt évente 11 napot vesztünk egy évben" – írta Tagaloguin. „268 évre (1752-2020 között) a Gergely-naptár eltérése 268*11 nap, azaz 2948 nap. 2948 nap/365 nap (évente) = 8 év."

A maja naptár szerint pedig - az összeesküvés-elmélet szerint - éppen 2012 (2020) a világvége dátuma.

A Földhöz közeledő feltételezett Nibiru bolygó fantáziarajza Forrás: NASA

A NASA állásfoglalása szerint a történet azzal az állítással kezdődött, hogy a Niburu (a sumérok által felfedezett állítólagos bolygó) nekiütközik a Földnek. Ezt a katasztrófát eredetileg 2003 májusára jósolták, de amikor semmi sem történt, a végítélet napját áthelyezték 2012 decemberére, és összekapcsolták az ősi maja naptár egyik ciklusának végével, amely a 2012-es téli napfordulóra esett. Innen jött a jóslás, hogy a világvége 2012. december 21-én fog bekövetkezni.

Maja templom Guatemalában Forrás: AFP

Az űrügynökség korábban még annyit fűzött hozzá: „Hol a tudomány bármilyen katasztrófa vagy drámai változás 2012-es bekövetkezése mögött? Hol a bizonyíték? Nincs egy se, és bármilyen fiktív állítás nem változtat ezen az egyszerű tényen, függetlenül attól, hogy könyvekben, filmekben, dokumentumfilmekben vagy az interneten keresztül teszik közzé."

És ugyanez igaz, ha a dátumot mindenféle trükkel egyre arrébb és arrébb tolják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről