Hallott már a rejtélyes nevű cigánycsukról?

cigánycsuk
A cigánycsuk öltőterülete Ázsia és Európa nagy részére, Észak-Afrikára, valamint Afrikának a Szaharától délre eső területeire és Madagaszkárra terjed ki
Vágólapra másolva!
Véget ért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) éves szavazása, és ez alapján a rejtélyes nevű cigánycsuk (Saxicola rubicola) lett az év madara 2021-ben, amely összesen 3 884 szavazatot kapott, maga mögé utasítva a szintén kevésbé ismert kis őrgébicset (3 382 szavazat) és a sordélyt (2 605 szavazat) is. A 2020. július 1–27. között zajló internetes szavazásra összesen 9 871 voks érkezett.
Vágólapra másolva!

Az MME 1979-ben indított „Év madara" programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A tavalyi erdei fülesbagoly után ezúttal a körülbelül tízcentiméteres, rejtélyes cigánycsuk kapta a legtöbb voksot a szavazáson.

A cigánycsuk öltőterülete Ázsia és Európa nagy részére, Észak-Afrikára, valamint Afrikának a Szaharától délre eső területeire és Madagaszkárra terjed ki Forrás: Wikimedia Commons/Frank Vassen

– írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hozzánk eljuttatott sajtóanyagban. – Tudjuk, hogy az év madarának ajánlott fajoknál valószínűleg mindenki tudna „jobbat", a szívének kedvesebbet jelölni, de az egyesület részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg.

2021-ben az év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja – cigánycsuk, kis őrgébics, sordély – az agrár élőhelyekhez kötődött, ezért a szakemberek szerint az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők.

Észak- és Kelet-Európában nem fordul elő Forrás: Wikimedia Commons/Amurfalcon

A szakemberek szerint a „nyertes" által 2021-ben fokozott figyelmet tudnak fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

A cigánycsuk (Saxicola rubicola) hazánkban sík- és dombvidékeken fordul elő, a hegységeket és zárt erdőket elkerüli, inkább a fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeket kedveli. Vonuló és állandó madár is, amely nálunk gyakori fészkelőnek számít.

Hazai fészkelőállománya a legutolsó mérések szerint 360-434 ezer párra tehető, de mérsékelt csökkenést mutat. A természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről