A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Húsz év után bukkant fel újra ez a rejtőzködő madár

batla
A batla legnagyobb európai kolóniája a Volga torkolatában található
Vágólapra másolva!
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén már két évtizede nem vendégeskedtek batlák. A közelmúltban azonban ismét felbukkant néhány példány a Réhely közelében kialakult belvízfoltokon - tájékoztatott a nemzeti park igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A batla, mint ez a gyönyörű íbiszféle ritka költőfajaink közé tartozik. Ám nemcsak hogy kevés van belőlük, de azok sem mutatkoznak túl gyakran. A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint az 1920-as években közel ezer pár költött a Kis-Balatonon, azóta azonban csak ritka fészkelő, főleg a Hortobágy térségében.

A vonuló madár a telet Afrikában tölti, nálunk április és szeptember közt vendégeskedik, de nagyon szeret rejtőzködni.

A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei azonban a minap arról számoltak be, hogy akiadós esőzések után nagyméretű vízállások alakultak ki a mélyedésekben és az egykori Betrettyó-érmaradványokban.

A batla legnagyobb európai kolóniája a Volga torkolatában található Forrás: Wikimedia/Egretta_garzetta_Plegadis_falcinellus_Syracuse.jpg: Gabriele Iuvara

Arról is beszámoltak, hogy a vízállásokon népes madárseregek jelentek meg, több száz nyári lúd, tőkés réce, dankasirály és pajzsoscankó tartózkodott a területen, s a bíbicek is előszeretettel fürdőztek a sekély vizekben.

– tájékoztatott a nemzeti park. – A batlák kedvelt tápláléka a pióca, amely leginkább az ilyen sötét típusú, sekély vizekben fordul elő.

Táplálékot keresgélő batla a Bharatpur mocsárvidéken Indiában, a háttérben indiai ludak (Anser indicus) Forrás: Wikimedia/J.M.Garg

Az eset azért figyelemreméltó, mert Dévaványa térségében már húsz éve nem figyeltek meg batlákat.

A szakemberek hozzátették, hogy a legutóbbi adataik szerint a madarak a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül két helyen is költenek: a Biharugrai-halastavakon már évek óta fészkelnek, a Gácsháti-halastavakon pedig idén jelentek meg először költőfajként.

A batla legnagyobb európai állománya a Volga folyó torkolatvidékén él. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!