Kerülték a tejet a bronzkori emberek Közép-Európában
![tejivás Woman 30-39 years Thirties ADULT DRINK WOMAN CLOSE-UP Indoor Inside MILK DRINKING PROFILE One person 1 person Glass of milk Soya milk Soybean milk Vegetable milk](https://cdn.origo.hu/2023/12/Q8_BoIW9Ddqz-iyFaGZh7a0mrYm3Bol16QftEq-CxjY/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU5MWQ3NGYzNDczMTQ1NWY5YzczMDg0ZGIyYWQ1ZjEy.webp)
A szakértők olyan, 3300 éve élő emberek csontjainak örökítőanyagát vizsgálták, akik az északkelet-németországi Tollensénél történt csatában haltak meg. A vizsgálatok szerint csupán minden nyolcadik harcos rendelkezett olyan génváltozattal, amely lehetővé tette számára a laktóz lebontását.
A tudósok eredményeikről a Current Biology című tudományos lap csütörtöki számában számoltak be.
A terület mai lakosságának 90 százaléka rendelkezik ezzel a génváltozattal"
- mondta Joachim Burger, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
Ez a különbség nagyon nagy, mivel a két korszak között 120 nemzedék váltotta egymást - emelte ki. Svájcban ma a lakosság 80 százaléka viseli el a tejet.
Az egyetlen lehetséges magyarázat a mai korok és a bronzkor közötti különbségre, az erőteljes darwini szelekció"
- mondta Daniel Wegmann, a Freiburgi Egyetem biológusa.
Véleménye szerint így azoknak az embereknek, akik képesek voltak a laktózt lebontani, átlagosan hat százalékkal több gyereke született, mint azoknak, akik nem rendelkeztek a szükséges génváltozattal.
Az azonban nem teljesen tisztázott, miért rendelkeztek evolúciós előnnyel a felnőtt tejivók. A tudósok feltételezése szerint energiában gazdag, szennyeződésektől mentes folyadékként a tej nagyobb túlélési esélyt biztosított az élelmiszerhiány vagy a szennyezett ivóvíz korában.
A kutatók Kelet- és Délkelet-Európában is vizsgálták bronzkori csontok örökítőanyagát. Ott is ritkán találtak a laktóz lebontásának képességére utaló nyomokat. A kelet-európai sztyeppékről származó egyének csontjainak vizsgálatakor viszont teljesen hiányzott az ehhez szükséges génváltozat. Vivian Link, a Neuenburgi Egyetem kutatója szerint ez nagy meglepetést okozott, mivel korábbi tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy vélhetően erről a területről indult a felnőttek körében a tej megemésztésének képessége.
(MTI/sda)