A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Először készült fénykép egy Naprendszeren túli bolygóról

A beta Pictoris rendszer művészi illusztrációja
Vágólapra másolva!
A chilei Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope, rövidítve VLT) képe a bolygó létezését is igazolta – írja a Futurism.
Vágólapra másolva!

A beta Pictoris c nevű bolygó 63 fényévre van a Földtől, a Beta Pictoris rendszerben kering. A szakértők reményei szerint a planéta fényességének és tömegének ismeretében arra is fény fog derülni, miként jött létre.

A bolygót eredetileg az úgynevezett radiális sebesség módszerével találták meg. Ennek lényege, hogy egy bolygó jelenlétét a központi csillagára kifejtett gravitációs hatása segítségével mutatják ki: az exobolygó kismértékben ide-oda "rángatja" csillagát – ami színképelemzéssel azonosítható.

A beta Pictoris rendszer művészi illusztrációja Forrás: Wikimedia Commons

A beta Pictoris c nagyon közel kering csillagához, így a gravitációs hatás jelentős volt, a képalkotásra viszont hosszú ideig várni kellett.

A fotó elkészítéséhez a GRAVITY nevű eszközre volt szükség, ami kombinálta a VLT négy távcsőegységéből származó fényt, létrehozva egy nagy felbontású képet.

A rendszerről és a bolygóról készült fénykép, valamint az égitest elhelyezkedése Forrás: Axel Quetz / MPIA Graphics Department

A mostani az első alkalom, hogy a radiális sebesség módszerével és közvetlen képalkotással is igazolják egy exobolygó létezését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!