A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre többször támadják az embert a halálos csípésű kullancsok

kullancs
Ezek az apró vérszívók életük során többféle gazdatesten élősködhetnek, és eközben számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek
Vágólapra másolva!
Több mint kétszer akkora valószínűséggel csíp meg embert az alapvetően kutyákon táplálkozó, halálos csípésű kullancs, amikor megemelkedik a hőmérséklet - állapították meg kutatók a klímaváltozás kockázatait hangsúlyozva.
Vágólapra másolva!

Az akár halálhoz is vezető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik - közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine.

A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbak lesznek - hangsúlyozták a kutatók.

- mondta a kutatást vezető Laura Backus. Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek.

Az Egyesült Államokban is megemelkedett a Sziklás-hegységi foltos lázas esetek száma: 2000-ben még kevesebb, mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

Az RMSF kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha a fertőzés már elharapózott. A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!