Igazi madárritkaságokat fotóztak hazánkban

kékfarkú
A kékfarkú magyarországi előfordulását első ízben 2010 októberében sikerült bizonyítani
Vágólapra másolva!
Ritka madarak bukkantak fel hazánkban, köztük például szirtifecskét, parti liléket és barna füzikét, illetve kékfarkút fotóztak madarászok és lelkes amatőrök. Utóbbit mindössze öt alkalommal figyelték meg bizonyítottan Magyarországon. Érdemes tehát nyitott szemmel járni a természetet ősszel is.
Vágólapra másolva!

Egyre több madárritkaság bukkant fel az utóbbi időszakban Magyarország területén. A magyar terepmadarászok honlapja, a birding.hu szerint eddig mindössze öt alkalommal láthattuk hazánkban például a ritka kékfarkút (Tarsiger cyanurus), amely ezúttal a Csongrád-Csanád megyei Tömörkény mellett, a Csaj-tónál tűnt fel és Vass Tamás madarásznak sikerült lencsevégre kapnia.

A kékfarkú magyarországi előfordulását első ízben 2010 októberében sikerült bizonyítani Forrás: Pinterest

– mutattak rá Lukács Zoltán és Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem Biológia Intézetének kutatói, akik a madarak bizonyított magyarországi megjelenését is vizsgálták.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a kékfarkú elterjedési területe elsősorban az ázsiai tajgaövezetre és az ázsiai magashegységek fenyveseire, cserjéseire terjed ki; Európában csak Finnország és Oroszország északi részén költ kis számban.

A faj hazai és más közép- és dél-európai megkerülései kapcsán azonban felmerül a kérdés: a vonulási időszakban, Európában előforduló példányok vajon honnan származnak, Északkelet-Európából vagy Szibériából?

Erre a tudósok még keresik a választ. Az azonban biztos, hogy a kékfarkú vonuló faj, amelynek természetes élőhelyei a tűlevelű erdők, mérsékelt övi erdők, szubtrópusi és trópusi síkvidéki és hegyi esőerdők. Nem véletlen, hogy a Magyarországon védett madár természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A parti lile Európa és Ázsia északi részén fészkel, ősszel Afrika déli részéig vonul Forrás: Wikimedia Commons/Ekaterina Chernetsova (Papchinskaya)

A kékfarkú mellett azonban más madárritkaságokat is fotóztak az utóbbi időszakban Magyarországon:

két szirtifecskét Szentendrén, parti liléket a Buharugrai-tavakon, egy barna füzikét Patakon, valamint cankópartfutót és sárgalábú cankót. A rögzített beszámolók szerint emellett egy-egy lelkes amatőrnek sikerült lencsevégre kapnia egy-egy bütykök ásóludat és egy csíkosfejű nádiposzátát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!