A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Tudja-e, hogy melyik énekesmadarunkat tekintjük ragadozónak?

nagy őrgébics
Magyarországon rendszeres és gyakori téli vendég, de már kisebb fészkelő állománya is van
Vágólapra másolva!
Most akkor hogy is van ez, ragadozó vagy énekesmadár? Mindkettő. Hiszen a nagy őrgébicsre mindegyik jelző igaz. Az izgalmas és különleges madárról szóló hazai jelentésekről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztatta az év végén a szerkesztőségünket.
Vágólapra másolva!

A hazánkban téli vendégként feltűnő madár, az őrgébics különös faj. Rendszertanilag ugyanis az énekesmadarak közé tartozik, életmódját tekintve azonban vérbeli ragadozó. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint már a tudományos neve is beszédes: Lanius excubitor. Magyarázatul: a lanius, szó szerinti fordításban hentest, mészárost, míg az excubitor őrszemet jelent.

Magyarországon rendszeres és gyakori téli vendég, de már kisebb fészkelő állománya is van Forrás: Pinterest

– mutatott rá Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa a hozzánk eljuttatott közleményben. – Azon madarak közé tartozik, amik télen is saját területet, úgynevezett táplálkozó revírt tartanak; ennek a területnek a jellemző, kimagasló pontjain őrködik, figyel, vadászik.

Az őrgébics apró rágcsálókra, és kistermetű madarakra csap le viharos gyorsasággal. Az agrárterületeken jellemző tápláléka a mezei pocok, ám sikeres vadászat esetén

a zsákmányt nem helyben fogyasztja el, hanem alkalmas cserjefajok – mint a kökény és a galagonya – töviseire szúrja fel.

Mivel nem rendelkezik a ragadozómadarak erős lábaival, hosszú karmaival, szüksége van segítségre, hogy zsákmányát megfelelően rögzítse, mikor elfogyasztja. Egy-egy bokrot, amin erős, hosszú töviseket talál, többször is "használ" a tél folyamán, ahol egyfajta éléskamra is kialakul az itt töltött hónapok alatt.

A nagy őrgébics (Lanius excubitor) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!