Több ezer éves tóparti luxusház maradványait tárták fel Kínában

Vágólapra másolva!
Egy több mint háromezer éves tóparti luxusház maradványait tárták fel régészek Kína északnyugati részén, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Az 1240 négyzetméteres, 12 szobás házban előszoba, konyha és raktár is volt a kutatók szerint. A házat legalább háromszor elhagyták, majd ismét felújították és lakták - mondta el Zsen Meng, a régészcsoport vezetője, a kínai Északnyugati Egyetem tudósa.
Vágólapra másolva!

A házat a mai Barköl Kazah Autonóm Megye területén, egy tó partján fedezték fel.

- magyarázta Zsen.

A lakóhelyet először Kr. e. 1300 és 1000 között használhatták, másodjára pedig Kr. e. 1100 és 900 között lakták. Az első két alkalommal a ház szerkezete nagyjából változatlan maradt a régészek szerint.

Az ásatás nyomán kiderült, hogy mielőtt Kr. e. 900 és 800 között ismét új lakók költöztek volna be, a házat átépítették. A falakat betemették, és földhányásokat emeltek föléjük, a földhalmokra pedig két emelvényt is építettek. Az edénytöredékek, és egyéb tárgyi leletek alapján a régészek arra következtettek, hogy ekkor már nem magasfalú ház állt ezen a helyen, hanem inkább sátorszerű szerkezetet emelhettek az emelvényekre.

- mondta Zsen.

Az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának feltárása érdekében a régészeti csoport és az Északnyugati Egyetem geológiai tanszéke tanulmányt készített a Barköl-tó felszínének változásairól. A tanulmány megállapította, hogy Kr. e. 1000 előtt a tó vízszintje jóval magasabb volt, mint ma, és a helyi éghajlat viszonylag meleg és párás lehetett. Kr. e. 1000 után azonban a tó kezdett visszahúzódni, az éghajlat szárazzá és hűvössé vált, és a gyepterületen szárazságnak ellenálló növények kezdtek növekedni.

- mondta Zsen, hozzátéve, hogy a felfedezés számos kérdés megválaszolásában segíthet, köztük a nomád életmód eredetével kapcsolatban is válaszokkal szolgálhat ebben a régióban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről