A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb kép a NASA marsjárójáról

TOPSHOTS Horizontal ASTRONAUTICS SPACE MISSION PLANET MARS SPACECRAFT ROBOT
This photo released by NASA, shows the Perseverance rover being lowered by the Sky Crane to the surface of Mars on February 18, 2021. - NASA said February 18, 2021 that the Perseverance rover has touched down on the surface of Mars after successfully overcoming a risky landing phase known as the "seven minutes of terror." "Touchdown confirmed," said operations lead Swati Mohan at around 3:55 pm Eastern Time (2055 GMT) as mission control at NASA's Jet Propulsion Laboratory headquarters erupted in cheers. (Photo by - / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Újabb képet küldött a NASA marsjárója, a fotón maga a Perseverance látható a landolás előtti pillanatokban. A szerkezet a 687 napot fog eltölteni a bolygón, ahol az esetleges múltbéli mikrobális élet nyomai után fog kutatni.
Vágólapra másolva!

Újabb képet küldött a Marsról a Perseverance - írja a BBC. Az újabb fotón maga a marsjáró látható a landolás előtti percekben, ahogy közeledik a felszín felé. A cikk szerint a Perseverance memóriájában nagy mennyiségű adat található, ezeket fokozatosan küldi vissza a Földre.

A Perseverance csütörtökön sikeresen landolt a Marson Forrás: AFP/-

A mikrobális élet nyomait kutatja

Közép-európai idő szerint csütörtökön nem sokkal 22 óra előtt érkezett meg a megerősítés a NASA bolygókutató intézetében található irányítóközpontba, hogy a Perseverance sikeresen landolt a vörös bolygón. A landolást élőben közvetítették.

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró

egy kockázatos ejtőernyős leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét,

egy ősi folyó deltatorkolatánál. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet, vagyis 687 földi napot fog eltölteni a bolygón, ahol az esetleges múltbéli mikrobális élet nyomai után fog kutatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!