A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megkondították a vészharangot a cápák és ráják túlélése miatt

cápa
Szürke szirticápa (Carcharhinus amblyrhyncos). A szirti cápák közül néhány faj a fokozottan veszélyeztetett kategóriába került
Vágólapra másolva!
Harminckilenc cápa- és rájafaj természetvédelmi besorolása módosult fenyegetettre a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.
Vágólapra másolva!

Egyre több a sebezhető, vagy veszélyeztetett porcos hal

A változtatások nyomán immár 355 cápa- és rájafaj tartozik a sebezhető, veszélyeztetett és súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi státuszokat magába foglaló fenyegetett kategóriába - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

- mondta Andy Cornish, a Természetvédelmi Világalap (WWF) globális cápa- és rájavédelmi programjának (Sharks: Restoring the Balance) vezetője.

Szürke szirticápa (Carcharhinus amblyrhyncos). A szirti cápák közül néhány faj a fokozottan veszélyeztetett kategóriába került Forrás: Wkimedia Commons / Albert Kok

"A kihalással szembenéző állatok száma és sokfélesége egészen elképesztő.

A túlhalászat jelenti messze a legnagyobb fenyegetést, ezért meg kell fékezni.

A jó hír az, hogy léteznek megoldások a kialakult válságra. A kormányoknak és a regionális halászati irányítószervezeteknek azonnal és határozottan kell fellépniük a legfenyegetettebb fajok megóvásáért, mielőtt túl késő lesz" - húzta alá a szakember.

Egyes fajok már a kihalás szélére kerültek

A súlyosan veszélyeztetett kategóriába átsorolt kilenc fajból nyolc rájafaj, többségében hegedűrája- és sasrájaféle. Ez azt igazolja, hogy bár a ráják talán kevésbé ismertek és nem kapnak annyi figyelmet, mint a cápák,

ám még náluk is jobban megsínylik a túlhalászat és a halászati gazdálkodás hiányának következményeit.

Az Urolophus javanicus nevű rájafaj mostanra már ki is pusztulhatott: a 19. század végén, az indonéziai Jáva szigeténél felfedezett állat immár súlyosan veszélyeztetett (feltehetőleg kihalt) fajként szerepel az IUCN frissített vörös listáján.

Az Urolophus javanicus fajnevű rája valószínűleg már ki is pusztulhatott Forrás: Facebook/Take it AC

Nem csupán a kevésbé ismert fajok besorolása romlott: egykor nagy számban előforduló, a búvárok körében különösen népszerű szirticápák, például a karibi szirticápa és a citromcápa is bekerült a fenyegetett fajok közé. 2014-ben az összes cápa- és rájafaj 25 százaléka volt fenyegetett és 25 faj volt súlyosan veszélyeztetett. Jelenleg az összes faj 36 százaléka fenyegetett és a súlyosan veszélyeztetettek száma megháromszorozódott, elérve a 76-ot.

Az egyik, a túhalászat miatt fenyegetett faj a kék cápa (Prionace galuca) Forrás: Lukas Mueller

Több mint 1200 cápa- és rájafaj él a világon.

Ezek az állatok nem csupán elúszkálnak az óceánban, hanem formálják is azt, és teszik mindezt több mint 400 millió éve. A cápák és a ráják nem csupán az óceán egészségének megőrzésében játszanak kulcsszerepet, hanem világszerte emberek millióinak jóllétét biztosítják.

(Forrás: MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!