Több száz éve aranygyűrűvel tisztelegtek egy lefejezett gróf emlékének

aranygyűrű
Az aranygyűrű, aminek az eredete az angol polgárháborúig nyúlik vissza
Vágólapra másolva!
Egy amatőr kincskereső meglepő ékszerre bukkant az Egyesült Királyságban. A fémdetektor egy arany- és kristályból készült gyűrűt jelzett, amelyet a szakemberek szerint egy lefejezett gróf tiszteletére készíthettek 370 éve, aki az angol polgárháború idején élt.
Vágólapra másolva!

A karcsú arany gyűrű átmérője 21,5 milliméter, aminek a tetején egy 12 milliméter széles kristálykő található, amely két aranyszállal készült díszes betűt takar. Utóbbiak valószínűleg kezdőbetűket jelölnek: JD (vagy ID) a Man-szigeti Manx Nemzeti Örökség (Manx National Heritage) szervezet szerint. A tudósok azt feltételezik, hogy ha az első betű egy „J", akkor ez azt jelentheti, hogy a most felfedezett gyűrű egykor James Stanley-hez, Derby hetedik grófjához tartozott, aki az angol polgárháború idején a királypárti ügy híveihez tartozott.

Az aranygyűrű, aminek az eredete az angol polgárháborúig nyúlik vissza Forrás: Manx Museum

– mondta Allison Fox, a Manx National Heritage régész kurátora a LiveScience online tudományos portálnak. – Sőt, a gyűrű kiváló minőségű, ami azt jelezi, hogy egy magas rangú vagy státuszú egyén számára, illetve nevében készült; ez a leírás megfelel James Stanleynek.

A gyűrűre Lee Morgan bukkant rá fémdetektorával még 2020 decemberében a Man-sziget déli részén, a Nagy-Britannia és Írország között fekvő szigeten. Az ékszert hivatalosan is „kincsnek" nyilvánították. A gyűrű peremét a kristály két oldalán, egy berakott fekete zománc díszíti.

A régészek szerint az 1600-as években készíthették, és Stuart-kori (1603–1714), úgynevezett gyászgyűrűként azonosították.

Ezeket az ékszereket néha a temetések után adták ki egy elhunyt személy emlékére, amelybe gyakran az elhunyt kezdőbetűit vésték.

I. Károly abszolút hatalmat akart, a parlament pedig korlátozni akarta őt Forrás: Origo

James Stanley, más néven Strange báró és Derby grófja, I. Károly király ügyét támogatta, aki 1625-től 1649-ig uralkodott Angliában, Skóciában és Írországban, mielőtt kivégezték volna.

Az uralkodó tekintélyelvű politikája ellenségeskedéshez, majd az angol polgárháborúhoz vezetett 1642-től. A csaták sorozata a század végéig tartott, amely I. Károly és így a monarchia időleges megdöntéséhez vezetett.

Ha a szakemberek számításai helyesek, akkor a gyűrűt valószínűleg akkor készítették, amikor a parlamenti képviselők alig néhány évvel I. Károly király halála után, 1651 októberében kivégeztették James Stanley-t. Hozzátették: valószínűleg James Stanley feleségének, Charlotte-nak, Lady Derbynek készítették el a gyászgyűrűt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!