A szürke farkasok (Canis lupus) ősi csontjait elemző új kutatások kiderítették, hogyan voltak képesek ezek az állatok túlélni az utolsó jégkorszakot. A fogak és izotópok elemzése szerint a farkasok viszonylag gyorsan tudtak alkalmazkodni az étrendjükben a zsákmányok változó elérhetőségéhez, ami túlélési előnyt biztosított számukra a gyorsan változó világban.
Tanulmányozhatjuk az étrendjük változását a fogak kopási mintázatának és a farkascsontok kémiai nyomainak vizsgálatával
– mondta Zoe Landry, a kanadai Carleton Egyetem paleontológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezek sokat elárulhatnak arról, hogy az állat hogyan evett, és mit fogyasztott életében, végigkövetve egészen néhány héttel a halála előtti időszakig.
A Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology tudományos szaklapban publikált tanulmány összesen 48 farkascsontjainak és fogainak vizsgálatán alapult. Ebből 31 egyed 50 ezer és 26 ezer évvel ezelőtt élt, amelyeke csontjait a Kanadai Természettudományi Múzeum paleobiológiai gyűjteményében és a Yukoni paleontológiai programgyűjteményében őrizték. Ezeket összehasonlították 17 modern farkas csontjaival és fogaival; ezeket a Kanadai Természeti Múzeum Állattani Gyűjteményében elemezték.
A farkasok fogainak kopásból az is kiderül, hogy mit esznek nagy valószínűséggel;
a friss húsból álló étrend például halványabb karcolásokat hagy maga után. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az ősi farkasok valószínűleg képesek voltak folyamatosan saját zsákmányra vadászni.
A zsákmány azonosításához a tudósok az izotópelemzést hívták segítségül. Az úgynevezett izotópprofil, vagyis különböző izotópok, például oxigén, szén és nitrogén aránya ugyanis olyan, mint egy aláírás vagy egy ujjlenyomat.
A szakemberek szoftveres modellezéssel így meg tudták határozni, hogy vajon az ősi állatok milyen zsákmányokkal táplálkoztak.
Kiderült, hogy étrendjük mintegy 50 százalékát a pleisztocén kor ősi lova (Equus sp.) tette ki. A fennmaradó 50 százalékban keleti pézsmatulkot (Ovibos moschatus), alaszkai vadjuhot (Ovis dalli), rénszarvast (Rangifer tarandus) és egy kis gyapjas mamutot (Mammuthus primigenius) fogyasztottak.
A farkasok a Yukon területén manapság elsősorban rénszarvasra és jávorszarvasra vadásznak,
ami elég jelentős változás az étrendjükben.
A szürke farkasok rugalmasan alkalmazkodtak a változó éghajlathoz és az élőhelyekhez
– mutatott rá Danielle Fraser, a Kanadai Természeti Múzeum paleontológusa. – Túlélésük szorosan összefügg azoknak a zsákmányfajoknak a túlélésével, amelyeket el tudtak ejteni.
A kutatók úgy vélik, hogy bár az utolsó jégkorszak végén a zsákmányállatok száma egyre csökkent, más ragadozók hanyatlása és kihalása is segíthette a farkasokat, ami új táplálékforrásokat jelentett, miután a régiek eltűntek.