A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megkezdték éves vándorútjukat ellési helyükre a tibeti antilopok

tibeti antilop
Hím tibeti antilop téli bundában a Tibeti-fennsíkon.
Vágólapra másolva!
Megkezdték éves vándorútjukat a vemhes tibeti antilopok, vagyis csiruk az ellési helyükre, a Kína északnyugati részén lévő Hoh Hszil természetvédelmi területre - közölte a területet felügyelő hatóság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Egy videóklipet is közzétettek, amelyen látható az első, mintegy 235 egyedből álló csoport, amint áthalad a Csinghaj-Tibet autópálya állatok számára kialakított speciális ösvényén vasárnap délután. Az antilopok a Zonag-tóhoz és a Hoh Hszil más ellőhelyei felé tartanak.

Útvonaluk mentén védelmüket biztosító állomásokat hoztak létre, ideiglenes közlekedési lámpákat állítottak fel, megtiltották a dudálást és járőrszolgálatot alakítottak, hogy a csiruk zavartalanul, biztonságban tehessék meg útjukat.

A novemberi vagy decemberi párosodást követően minden évben több tízezernyi vemhes tibeti antilop (Pantholops hodgsonii) indul útnak májusban a Hoh Hszil felé, az újszülöttek szempontjából kedvezőbb legelőkre, ahonnan augusztus körül már utódaikkal indulnak vissza.

Hím tibeti antilop téli bundában a Tibeti-fennsíkon. Forrás: https://phys.org/news/2020-06-tibetan-antelopes-unique-survive-high.html

A vonuló állatok hatósági védelmére az orvvadászok miatt van szükség, az antilopok szőre ugyanis a világ legfinomabb gyapjának alapanyagaként szolgál, emellett bőréért és húsáért is vadásszák, szarva pedig a tibeti hagyományos orvoslás fontos alapanyaga.

A Kínában elsőosztályú védelem alatt álló állatok egykor veszélyeztetett fajnak számítottak, az 1980-1990-es években felélénkülő orvvadászat következtében ugyanis számuk jelentősen lecsökkent. A hivatalos adatok szerint a csiruk száma az 1990-es évekbeli 60-70 ezerről mára mintegy 300 ezerre emelkedett.
A tibeti antilopok elsősorban a Tibeti Autonóm Területen, Csinghaj tartományban és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen találhatók meg. Az állatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a Csinghaj-tibeti fennsík ökológiai egyensúlyának fenntartásában.
A tibeti antilop populációja az elmúlt harminc évben az illegális vadászat betiltásának és az élőhelyek alaposabb feltérképezésének köszönhetően növekedett.

(Forrás: MTI)

Az alábbi videón vándorló tibeti antilopok láthatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!