Egy most felfedezett felirat későbbre tenné a Vezúv kitörését

Pompeji
Pompeji romvárosa a háttérben füstölgő vezúvval
Vágólapra másolva!
Kevés természeti esemény volt annyira döbbenetesen gyilkos és mindent elsöprő, mint a Vezúv kitörése, amely elpusztította Pompeji városát. Még a kitörés dátumát, tehát az időszámításunk szerint 79. augusztus 24-ét is, sötét foltként tüntették fel a történelemben. De maga az időpont talán egy kicsit elmosódottabb lehet, mint azt korábban a tudomány vélte. A helyszínen dolgozó régészek ugyanis egy feliratot találtak, ami pár hónappal módosíthatja az eddig ismert kitörési dátumot.
Vágólapra másolva!

A Vezúv, a mai Olaszország rétegvulkánja az eddigi ismereteink alapján időszámításunk szerint 79-ben tört ki, és a történelem egyik legkatasztrofálisabb kitöréseként tartjuk számon. Nem kevesebb, mint 33 kilométeres magasságba szórta a túlmelegedett törmelék és a gázok felhőjét, ami százezerszer több energiát szabadított fel, mint a Hirosima és Nagasaki területéről azonosított atombomba robbanásai.

Végül több római település is megsemmisült, köztük a leghíresebbek Pompeji és Herculaneum városai.

Pompeji egykor virágzó és népes város volt, amelyet a kitörés után teljesen elhagytak. A települést csak 1599-ben fedezték fel újra, amikor egy földalatti csatorna ásása során festményekkel borított, ősi falakat találtak.

Pompeji romvárosa a háttérben füstölgő vezúvval Forrás: Wkimedia Commons /

Most azonban olasz régészek felfedeztek egy feliratot, amely időszámításunk szerint 79. októberében keletkezett.

A szakemberek szerint ez azt jelzi, hogy a kitörés néhány hónappal később történhetett, mint az eddig vélt, „hivatalos" időpont. Bár ez csak egyetlen felirat, ám az esemény jellegére való tekintettel szinte lehetetlen, hogy a szöveg a kitörés után készült volna.

– áll a régészcsapat közleményében, amit a ZME Science online tudományos portál idéz.

Nem ez az első bizonyíték, amely arra utal, hogy a kitörés októberben történhetett. Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy a hamu alá eltemetett emberek vastag ruhát viseltek, amit nem igazán tett volna lehetővé egy meleg augusztusi nap.

Ifjabb Plinius leírása a legrészletesebb Pompeji pusztulásáról Forrás: Wkimedia Commons

Ezenkívül az ásatások során több, olyan üveget is feltártak, amiben egykor erjedő anyagokat tárolhattak, ami szintén az októberi dátumot erősíti meg.

Az előző dátum a vulkanológia atyjának is tartott ifjabb Plinius beszámolói alapján került be a köztudatba, aki szemtanúja volt az eseménynek, amelyről a következőket írta:

Augusztus 24-én déltájban anyám közli vele, hogy rendkívül nagy és különös fajta felhő tűnt fel" – írta levelében Tacitus római szenátornak és történésznek az aznapi eseményekről.

A levelet a kutatások szerint azonban körülbelül húsz évvel az esemény után írták, és az eredeti dokumentumot soha nem találták meg. A régészek ehelyett az évszázadok során készült fordításokat és átiratokat fedeztek fel. A levelek különböző másolatain pedig különböző dátumokat tüntettek fel augusztustól novemberig: ez a fajta „zavart" a szakemberek szerint valószínűleg a napok számítási rendszerei okozták.

A Vezúv kitörésének új javasolt időpontja tehát időszámításunk szerint 79. október 24.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről