A kutatók összesen 5 853 élelmiszert elemeztek a Nature Food tudományos szaklapban publikált tanulmányban, és összehasonlították, mennyire egészségesek vagy egészségtelenek azok. Ehhez egyetlen szabványos mérést használtak: az élettartamhoz hozzáadott vagy elvett időt.
Annak érdekében, hogy az egyes élelmiszerek jótékony és káros egészségügyi hatásait indexeljék, a kutatók a legújabb táplálkozási tudományos szakirodalmat használták fel a bizonyos élelmiszerekhez kapcsolódó megbetegedések becsléséhez.
A tanulmány szerzői például feltételezték, hogy 0,45 percnyi élettartam „veszik el" grammonként a feldolgozott hússal, ám ugyanúgy 0,1 perc hozzáadódik, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Az egy adag ételre jutó vagy „elvesztett" életpercek számát az Egészségügyi Táplálkozási Index (HENI) méri.
A HENI összesen 15 táplálkozási tényezőt vesz figyelembe, és ezek magukban foglalják a tej, diófélék és magvak, gyümölcsök, kalcium, tenger gyümölcseiből származó omega-3 zsírsavak, rostok és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekkel kapcsolatos egészségügyi előnyöket
– mondta Katerina Stylianou, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Egyetem tudományos munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. – Emellett vizsgálja a feldolgozott hússal, a vörös húsokkal, valamint transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerekkel kapcsolatos egészségkárosodásokat, de a cukorral édesített italok és nátrium hatásait is.
Hozzátette: ezek az étrendi tényezők mindegyikére vonatkozóan megbecsülték az elveszett vagy megszerzett egészséges percek számát, minden grammnyi elfogyasztott élelmiszer után.
Ezekkel a becslésekkel úgy számoltunk, hogy egy klasszikus hot dog körülbelül 36 percet „vesz el" az élettartamból, tekintettel a magas feldolgozott hús-, nátrium- és transzzsírsav tartalomra
– magyarázta Olivier Jolliet, a Michigani Egyetem környezet- és egészségtudományi professzora, a tanulmány vezető szerzője.
Egyéb népszerű, ám feldolgozott élelmiszerek, amelyek lerövidíthetik az élettartamot:
A spektrum másik végén az olyan élelmiszerek állnak, amelyek növelik az élettartamot:
A mogyoróvajas szendvics meglepő, 33 percet és 6 másodpercet adhat az élettartamunkhoz, köszönhetően az egészséges zsírokban, fehérjékben és rostokban gazdag dióvajnak. A tenger gyümölcsei körülbelül 10 perc extra élettartamtól körülbelül 70 percig terjednek.
Ez a széles tartomány az egészséges omega-3 zsírsavtartalomnak köszönhető.
A szakemberek azonban kihangsúlyozták: ezek a becslések nem pontosak, hanem pusztán iránymutatásul szolgálnak ahhoz, hogy segítsék a fogyasztókat az egészséges táplálkozás kiválasztásában.