Eddig nem látott, félelmetes gyilkost találhattak az óceánban

Lehetséges, hogy a kardszárnyú delfinek új faját sikerült azonosítani, ennek eldöntéséhez azonban további bizonyítékok, és elemzések kellenek
Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók a kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen csoportját azonosíthatták a Csendes-óceánban. Több tulajdonságuk is eltér a jól ismert gyilkos bálnákétól: nem a partvidéken, hanem a mélytengeri kanyon környékén vadásznak, és hívóhangjuk is egészen egyedi – írja a Fox News amerikai hírportál.
Vágólapra másolva!

A jelentésben a tudósok összesen 100 000 fényképet elemeztek, az eredmények alapján pedig 150 tagját azonosították az újonnan felfedezett orkacsoportnak. Az is kiderült, hogy képesek igen nagy testű emlősöket elejteni: játszi könnyedséggel levadásszák például a szürke bálnák borjait.

A Brit-Kolumbiai Egyetem szakértője, Josh McInnes szerint az újonnan megfigyelt kardszárnyú delfinek a vándorló, kevésbé szervezett csoportokban vadászó, úgynevezett tranziens orkákból válhattak ki.

Rokonaikkal ellentétben nem a part menti vizekben vadásznak, inkább a mélyebb tartományokat preferálják, és a hívóhangjuk is jóval magasabb.

Lehetséges, hogy a kardszárnyú delfinek új faját sikerült azonosítani, ennek eldöntéséhez azonban további bizonyítékok és elemzések kellenek Forrás: NOAA Southwest Fisheries Science

A kardszárnyú delfinek (Orcinus) nemének csupán egyetlen ma élő faja (Orcinus orca) ismert. Ahhoz, hogy a szakértők eldöntsék, új fajt fedeztek-e fel, további kutatómunka szükséges. A bizonyítékok elemzése folytatódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről