A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különös dolog derült ki a kutyák intelligenciájáról

kutya, kutyapofa Jogging with Dogs in Bydgoszcz activity ANIMAL DOG MEDICINE AND HEALTH JOGGING lifestyle outdoors outside PET poland RUNNING SPORT
Kérlek, ne petárdázz!
Vágólapra másolva!
Az ELTE által irányított nemzetközi kutatás szerint a kutyák egy része különlegesen tehetséges a tárgyak neveinek memorizálásában.
Vágólapra másolva!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén zajló kutyákkal kapcsolatos kutatások régóta a világ élvonalába tartoznak. Most az egyetem munkatársai külföldi együttműködő partnerekkel együtt a rangos Royal Society Open Science folyóiratban közölték legfrissebb munkájukat, melyben bemutatják, hogy egyes különleges képességű kutyák hetente akár 12 új játék nevét is képesek megjegyezni, és ezekre az újonnan tanult játéknevekre még több mint két hónap elteltével is emlékeznek. A kísérleteket egyedülálló módon élő online adásban streamelik a Genius Dog Challenge nevű program keretében, és az így készült videók máris meghódították a közösségi médiát.

„Tudjuk, hogy a kutyák könnyen tanulják a cselekvéssel kapcsolatos szavakat, mint az 'ül' vagy a 'fekszik', de tárgyak neveit csak nagyon kevés kutya képes megjegyezni – fejtette ki a vezető kutató, Shany Dror, az ELTE Családi Kutya Projektjének munkatársa. – Több mint két éve keresünk az egész világon olyan kutyákat, akik megtanulták a játékaik neveit, és eddig összesen hatot sikerült találnunk."

A kutyák – Max Magyarországról, Gaia Brazíliából, Nalani Hollandiából, Squall Floridából, Whisky Norvégiából és Rico Spanyolországból – mind azzal kvalifikáltak a kihívásban való részvételre, hogy több mint 28 játékuk nevét ismerik. Akad közöttük, aki több mint száz játékát ismeri névről!

„Ezek a tehetséges kutyák figyelemre méltó gyorsasággal memorizálják az új játékok neveit – mondta el Dr. Claudia Fugazza, a kutatócsoport vezetője. – Korábbi tanulmányunkban megállapítottuk, hogy négyszeri említés elegendő a számukra egy új név megjegyzéséhez. Igaz, ilyen rövid expozíció után még nem alakult ki róla hosszú távú memóriájuk."

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A mostani kísérletsorozatban a kutatók szerették volna a kutyák képességeinek határait feszegetni, ezért a gazdákat az elé a kihívás elé állították, hogy eleinte heti 6, majd heti 12 új játéknevet tanítsanak kedvenceiknek. A kutyák teljesítményén még maguk a tudósok is megdöbbentek.

– ismertette Shany Dror. A kutatók egy, majd két hónappal a tanulás után újratesztelték a kutyákat, akik továbbra is emlékeztek a korábban újként megtanult játéknevekre.

A tanulmány nemcsak arra mutat rá, hogy egyes tehetséges kutyák döbbenetes tempóban tudnak tárgyneveket tanulni, de egyben felállítja a tudomány művelésének új szabványát. A kutatók elmondták: az adatgyűjtés a COVID-19 miatti lezárások közepette zajlott, ezért a laboratóriumot kellett valamiképp a gazdák otthonába eljuttatni. Ehhez arra kérték a kutyák tulajdonosait, hogy helyezzenek üzembe két videokamerát, és osszák meg a felvett képet élő streamben, így egyszerre tudták figyelni a kutyák és gazdáik viselkedését. „Amint rájöttünk, hogy a teszteket távolról is el tudjuk végezni, úgy döntöttünk, hogy a vizsgálatokat elvisszük világszerte minden ember otthonába a videók élő YouTube-közvetítésével" – mesélte Shany Dror.

A kísérletben szereplő összes kutya border collie, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy vajon ez volna-e a legokosabb kutyafajta. „A border collie-kat eredetileg pásztorkodásra tenyésztették ki, ami azzal jár, hogy nagyon érzékenyen reagálnak a gazdájuk viselkedésére. S bár úgy tűnik, hogy a játéknevek tanulásának képessége csakugyan gyakoribb a border collie-k körében, a közelmúltban publikáltunk egy másik tanulmányt, amelyben arra a következtetésre jutunk, hogy ez a készség még ezen a fajtán belül is nagyon ritka – hangsúlyozta Dror. – Ugyanakkor az is igaz, hogy a szótanuló tehetség nem korlátozódik erre az egyetlen fajtára. Folyamatosan keresünk további tehetséges kutyákat. A Genius Dog Challenge programnak köszönhetően a látókörünkbe került már német juhász, pekingi, mini ausztrál pásztor és néhány keverék kutya is." Korábbi kutatások Yorkshire terrierek körében is azonosították ezt a képességet.

A border collie-t tartják az egyik legokosabb kutyafajtának Forrás: Wikimedia Commons

– magyarázza Miklósi Ádám, az ELTE etológus professzora és a Genius Dog Challenge program vezetője. – Ezeken a tehetséges kutyákon keresztül egyedülálló lehetőségünk nyílik azt tanulmányozni, hogyan értelmezi egy másik faj az emberi nyelvet, és a szavak tanulása hogyan befolyásolja a világról való gondolkodásunkat. Ezen kívül a tehetséges kutyák azért is különösen érdekesek, mert megmutatják, hogy más fajokban is akadnak egyedek, akik képességeikkel kiemelkednek a többiek közül. Az ő segítségükkel talán jobban megértjük a tehetség kialakulásához hozzájáruló tényezőket."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!