Kutya ügyesen átveri a gazdit és csemegét csen - videó

kutya, Paulka
Vágólapra másolva!
Kedvenceink fortélyosak és manipulatívak lehetnek, ha maximalizálni akarják az elfogyasztott finom ételek számát. A kutyák nagyon intelligens állatok, és nem csak együttérzőek, és őszinték, hanem fortélyosak és manipulatívak lehetnek, ha maximalizálni akarják az elfogyasztott finom ételek számát. Ezt kutatások is bizonyítják, mint például a Zürichi Egyetemen végzett, és az Animal Cognition és a New Science magazinban publikált tanulmány.
Vágólapra másolva!

A fortélyosság alacsony gyakorisággal még stabil jelzőrendszerekben is előfordul. Például verseny helyzetben alárendelt egyének számára előnyös lehet. A Züricji Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy vajon a kutyák (Canis familiaris) képesek-e félrevezetni az embert, például, hogy vajon képesek-e taktikai fortélyra?

Tréning alatt a kutyák megtapasztalták gazdájuk szerepét, mint mindig együtttműködőek, és két ismeretlen ember közül az egyik kooperatívan viselkedik, és ad nekik kaját, a másik kompetitív és megtartja magának a kaját. A teszt alatt megvolt az opciójuk, hogy az egyik partnert három potenciális kaja helyszínre vezessék: az egyik doboz egy finomságot tartalmazott, a másik egy nem preferált dolgot, a harmadik üres volt.

Forrás: Szomor Anikó

Miután az egyik partnert odavezették az egyik dobozhoz, a kutyának mindig megvolt lehetősége, hogy a kooperatív egyént az egyik kajás dobozhoz vezesse. Következésképpen a kutyának közvetlen haszna lett volna, abból, ha félre vezeti kompetitív partnert, mivel így kapott volna egy másik esélyt, hogy megkapja a preferált kaját a kooperatív partnertől. Az első teszt napon, a kutyák a kooperatív partnert gyakrabban vezették a preferált kajás dobozhoz, mintha az véletlenszerűség esetén várható és gyakrabban, mint a kompetitív partnert. A második nap a kompetitív partnert kevésbé gyakran vezették a preferált kajához, mint az véletlenszerűség esetén várható és gyakrabban az üres dobozhoz, mint a kooperatív partnert. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák különbséget tesznek a kooperatív és a kompetitív partner közt, és a kutyák rugalmasságát mutatja, hogy szabályozzák a viselkedésüket és képesek taktikai fortélyt alkalmazni.

Az alábbi videón egy kutya a gazdit becsapva plusz csemegéhez jut.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!