Nem számít ritka esetnek, hogy invazív vagy éppen „kellemetlen" fajokat esznek meg a populációjuk ellenőrzésének eszközeként. A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) összefogott az Egészségügyi Minisztériummal, hogy megvizsgálják, biztonságos-e a pitonok fogyasztása. Az eredményeket azonban nem várta meg Donna Kalil, aki pitonvadászként az elmúlt három évben saját becslései szerint már legalább egy tucatnyi kígyót megevett.
Ez egy csodálatos ízű hús, érdemes megkóstolni és felvenni az étlapunkra
– mondta Kalil a South Florida Sun Sentinel online portálnak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.
A burmai pitonok az 1990-es években lepték el a dél-floridai Everglades Nemzeti Parkot, valószínűleg szabadon engedett vagy "megszökött" háziállatok miatt. Aztán szépen lassan invazív fajjá váltak, emiatt felborult az ökoszisztéma egyensúlya.
A legfrissebb adatok szerint a pitonok populációja északra és nyugatra terjeszkedik, ami súlyos bonyodalmakat okoz.
A Floridában begyűjtött leghosszabb burmai piton hossza meghaladta az 5,4 métert, az állatok ráadásul nem csak nagyok, hanem agresszívak is. Előszeretettel fogyasztanak különféle állatokat, köztük emlősöket, madarakat és még aligátorokat is. Ám a zsákmányok közül néhány veszélyeztetett vagy őshonos faj. Ráadásul a burmai pitonnak nincs természetes ellensége.
A piton húsa azonban különösen érzékeny lehet a higanyszennyezésre, amely veszélyt jelent az ember egészségére. Mert bár a higany a Föld kérgének természetesen előforduló eleme, ám az olyan, emberi tevékenység, mint például a fosszilis tüzelőanyagok égetése, nagy mennyiségű higanyt engedtek a légkörbe, ami a vízbe és a talajba is bekerül.
A higanyszennyezés az Everglades Nemzeti Parkban különösen magas.
Amikor a higany bejut az édes- és tengervízbe, bizonyos mikroorganizmusok felvehetik és átalakíthatják metilhigannyá, amely egy potenciális idegméreg, és amely veszélyes a vesére és az agyra, a mérgezés akár halálhoz is vezethet. Megjelenik az élelmiszerláncban, amikor az egyik szennyezett állatot megeszi egy másik; a kockázat mértéke ezért a burnai pitonoknál is valós. Az új kutatás során a tudósok megmérik a higanyszintet a befogott pitonok szövetében.
Célunk a fogyasztási tanácsok kidolgozása és megosztása a nyilvánosság jobb tájékoztatása érdekében
– mondta Susan Neel, az FWC vadvédelmi bizottságának szóvivője a LiveScience online tudományos portálnak.
Az Everglades-ben talált pitonok egy részében a szakemberek korábban „feltűnően magas higanyszintet" regisztráltak, ami több mint a kétszerese annak, amit Florida állam biztonságosnak tart az ehető halak tekintetében.