A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint 24 ezer felnőtt táplálkozási és mentális egészségügyi adatait tartalmazza az Egyesült Államokban, amelyeket 2005 és 2016 között rögzítettek. Az eredmények nem tesznek különbséget a különböző gombafajták között.
A tanulmány kiegészíti a gombafogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeinek egyre növekvő listáját
– mondta Joshua Muscat, a Pennsylvaniai Állami Egyetem közegészségügyi tudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Hogy konkrétan mitől olyan hasznos néhány gombafajta az egészségi állapotunk javítására, az még mindig rejtély.
A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) a leggyakrabban fogyasztott gomba az Egyesült Államokban, ami tele van káliummal, és amelyről úgy gondolják tudományos körökben, hogy segít csökkenteni a szorongást. Más ehető gombákról, például a közönséges süngombáról (Hericium erinaceus) ismert, hogy
az agy egészségéhez kapcsolódó neurotróf faktorokat, valamint gyulladáscsökkentő szereket tartalmaznak, amelyekről úgy vélik, hogy segíthetnek enyhíteni a depresszió tüneteit.
A táplálkozástudomány azonban trükkös üzlet. A gombák számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak látszólagos antidepresszáns hatásukhoz. Ahhoz, hogy a szakemberek kiderítsék, mely tényezők játszanak ebben szerepet, több molekuláris, klinikai és epidemiológiai vizsgálatra lesz szükség.
Ennek ellenére a gombákban található egy erős antioxidáns, az ergotionein, amelyre a tudósok felfigyeltek, mert ezekben van a legmagasabb koncentrációban az általunk fogyasztott, friss élelmiszerek közül.
A legújabb állatkísérletek során kiderült, hogy ez az antioxidáns átjut az agyat a test többi részétől elválasztó véráram gáton, ami arra utal, hogy az ergotionein hatással lehet a neurológiai egészségre.
Más állatmodellek azt is mutatták, hogy ez az antioxidáns szerepet játszik a bélrendszer egészségében is,
ahol olyan neuronok is vannak, amelyek szintén befolyásolhatják az ember hangulatát. Hogy ugyanez elmondható-e az emberekről, azt még vizsgálni kell a jövőben.
A gomba az ergotionein aminosav legnagyobb táplálékforrása, ami egy olyan gyulladáscsökkentő anyag, amelyet az ember nem képes szintetizálni
– mutatott rá Djibril Ba, Penn State epidemiológusa. – Ennek magas szintje csökkentheti az oxidatív stressz kockázatát, ami szintén csökkentheti a depresszió tüneteit.
A nagyobb csoportok körében végzett további kutatások során a tervek szerint megvizsgálják majd, hogy mi a különbség az egyes gombafajták esetében, és hogy ezek a különbségek végül hogyan befolyásolják az emberi egészséget.
A szerzők szerint azonban a most kapott eredmények rávilágítanak a gombafogyasztás lehetséges klinikai és közegészségügyi jelentőségére a depresszió csökkentése és a betegségek megelőzése terén.