A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Váratlan dolgokat találtak a második világháborús hadifogolytáborban

higiéniai eszközök
Ilyen higiéniai eszközöket találtak a tábor területén
Vágólapra másolva!
A Shropshire Council megbízásából dolgozó Wessex Archaeology régészei bizonyítékokat tártak fel egy hadifogolytáborra, amelyben a második világháború alatt mintegy kétezer német foglyot tartottak. Az ásatások különféle szerkezeti elemeket tártak fel az angliai Mile Endben, ahol egy kiterjedt tábor nyomait találták egy hatalmas, mezőgazdasági területen. A kapcsolódó leletek keltezése és az okirati bizonyítékok arra utalnak, hogy a tábort 1940 és 1948 között használhatták.
Vágólapra másolva!

Az ásatásokat feltáró szakemberek szerint a most felfedezettek tanulmányozása segíthet megérteni, milyen lehetett a táborban raboskodók és a tábort felügyelők élete mind a háború alatt, mind azt követően.

– mondta John Winfer, a Wessex Archaeology projektmenedzsere a HeritageDaily online tudományos portálnak. –Dokumentum-kutatásokból tudjuk, hogy a második világháború alatt Európa-szerte számos hadifogolytábort meglátogató Vöröskereszt felmérte a táborokban uralkodó körülményeiket; a jelentés kiemelte a foglyok számára biztosított létesítmények és tevékenységek körét, amit az általunk feltárt régészeti bizonyítékok is alátámasztanak.

Ilyen higiéniai eszközöket találtak a tábor területén Forrás: Wessex Archaeology

Hozzátettek: a fogvatartottak használhatták a sportpályákat, részt vehettek zenei előadásokon, biztosították számukra a világítást és a fűtést, a táborban elegendő WC állt rendelkezésre mindenki számára, valamint számos hideg-meleg zuhany és mosdó, ahol minden fogoly hetente két forró fürdőt vehetett igénybe. A rabok közül többen asztalosműhelyekben dolgoztak, a fiatalabbak pedig szabadságot kaptak, amikor a tábor iskolájában tanultak.

A szakemberek szerint mindez civilizált és meglehetősen váratlan képet fest egy hadifogolytáborról.

A régészeti bizonyítékok és a dokumentumkutatások ennek ellenére is utalnak némi tábori „nyugtalanságra" és erőszakra. A területet határoló árkok és a szögesdrót-töredékek pedig a fokozott biztonsági intézkedésekre engednek következtetni.

Az egyik épület közelében a kutatók egy töltött német pisztolyt is találtak, amelyet a Wehrmacht, a Harmadik Birodalom fegyveres erejének egyik katonája használhatott.

A hadifogolytábor feltételezett térképe Forrás: Wessex Archaeology

A tárgyi leletek már személyesebb betekintést engednek a táborban élők életébe és történetébe, amelyek között akad egy ólomötvözetből készült játékteve, egy sminkdoboz és számos higiéniai eszköz. A régészeket azonban egyetlen tárgy, egy német katonától származó alumínium fém azonosító cédula érdekelte a leginkább: azt remélik ettől, hogy a sorozatszám alapján nyomon tudják követni az egyént és történetét.

Kiderítették, hogy a szóban forgó német hadifogoly a 3. századhoz, a Landesschützen XI/I. zászlóaljhoz tartozott,

amit 1940 áprilisában Landesschützen-Battalion 211-re neveztek át. Ez azt jelenti, hogy a foglyot valószínűleg a háború korai szakaszában fogták el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!