A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ázsiából érkezett óriáspókok inváziójára kell készülni

Vágólapra másolva!
Ázsiából származó, tenyérnagyságú pókok milliói árasztották el az amerikai Georgia államot, és hamarosan megszállhatják az ország teljes keleti partvidékét is – írja a Live Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A Nephila clavata névre keresztelt invazív faj annak köszönheti a sikerét, hogy nagyon jól tűri a hideget - állapították meg kutatók, akik felfedezésüket a Physiological Entomology című tudományos folyóirat legutóbbi számában közölték.

A tanulmány szerint az idegen pókfaj képviselői 2021 szeptemberében jelentek meg először nagyobb számban Georgia északi területein. Terjedésüket ellenálló képességükön túl az is segíti, hogy hálóból készült „ejtőernyőikkel" és a szél segítségével 161 kilométeres távot is képesek megtenni.

A Nephila clavata hajószállítmányokkal érkezett az amerikai kontinensre 2014-ben. Egyedszámuk azóta folyamatosan nő, a populációjuk mérete azonban tavaly ősszel ugrott meg drasztikusan. A faj gyakori Kínában, Japánban és Koreában. Köznapi nevét (Joro pók) egy japán szellemről kapta, ami a legenda szerint gyönyörű nőnek álcázza magát.

Forrás: University of Georgia

A Nephila clavata külseje valóban feltűnő, a potroh felső részét és lábait fekete-sárga sávok díszítik, alsó felén pedig jellegzetes piros folt figyelhető meg. Egy laikus számára meglehetősen riasztónak tűnik, szerencsére azonban egyáltalán nem veszélyes; csípése gyenge, sokszor nem is tudja átütni a bőrt, mérge pedig nem jelent veszélyt sem az emberre, sem a háziállatokra.

A kutatók várakozása szerint a Joro pók a közeljövőben egyre nagyobb területeket fog meghódítani. Jó hír, hogy a pókfaj nem szorítja ki őshonos rokonait, sőt, még hasznot is hozhat az embereknek: hatékonyan képes csökkenteni a szúnyogok, legyek és más, veszélyes invazív fajok állományát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!