Agancsokkal bányászták a vörös okkert ebben a bányában

vörös okker
Amerika legrégebbi bányájában vörös okkert bányásztak
Vágólapra másolva!
A Wyomingi Egyetem által régészei vezetett ásatások megerősítették, hogy megtalálták Amerika legrégebbi bányáját. A Kelet-Wyomingban található, ősi komplexumot nagy valószínűséggel vörös okker kutatására használták, közel 13 ezer évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Különleges felfedezést tettek a Wyomingi Egyetem régészei az USA nyugati részén elhelyezkedő Wyoming államban, amely nagy részén a Sziklás-hegység hegyei találhatóak, legkeletibb része magasan fekvő síkság.

– mondta Spencer Pelton, a Wyoming Egyetem régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Ez a Platte megyei Sunrise Powars II névre hallgató lelőhelyet a legrégebbi dokumentált vörös okkerbányává teszi, és nem mellesleg valószínűleg a legrégebbi bányává egész Észak- és Dél-Amerikában.

A vörös okkert, más néven hematitot, ezt a természetes agyagföld pigmentet, amely a vas-oxid és változó mennyiségű agyag és homok keveréke, a paleoindián (az „ősi indiánok" a legutóbbi jégkorszak vége felé, a késő pleisztocénban érték el a kontinenst) társadalmak pigmentként használták szertartások során.

Ősi sírokban, rejtekhelyeken, táborokban és áldozati helyeken találták meg a síkságon, a Sziklás-hegységben és azon túl.

Amerika legrégebbi bányájában vörös okkert bányásztak Forrás: Spencer Pelton

A Powars II lelőhely az egyetlen vörös okker kőbánya, amelyet az észak-amerikai régészeti feljegyzések azonosítottak Mexikó déli részének északi részén, és egyike annak az öt ilyen kőbánya közül, amelyeket Amerika egész területén találtak. A lelőhelyen korábban felfedezett leletek között megtalálhatók a Clovis-kultúrára utaló jelek, amelyekről azt feltételezik, hogy Észak-Amerika első lakóitól származnak, de más lövedékhegyeket, szerszámokat és kagylógyöngyöket is találtak már itt.

A Pelton által vezetett, 2017-2020-as feltárás során több ezer paleoindián műtárgyat, valamint számos jól megőrzött állatcsontot és agancsot fedeztek fel.

Az állatcsontokat és agancsokat akkoriban a vörös okker kitermeléséhez használták fel a kőbányában.
A lövedékhegyek a régió számos helyéről származnak, köztük olyan messziről, mint a texasi Edwards-fennsíkról. Ez valószínűsíti, hogy az amerikai középkontinens régészeti lelőhelyein talált vörös okker ebből a kőbányából származik.

– mutatott rá Pelton. – A lelőhely négyzetméterenként több mint harminc kőeszközt tartalmaz, és Amerika legrégebbi vadmaradványai közül is néhányat, valamint ritka vagy egyedi leleteket.

A vörös okker igen értékes anyagnak számított Forrás: Pixabax

A szakemberek szerint az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy a kőbányát két időszakban használták elsődlegesen: az első, 12 840 évvel ezelőtti és több száz évig tartó időszakban az emberek nemcsak a vörös okkert bányászták csontok és agancsok segítségével, hanem fegyvereket is gyártottak és javítottak. Ezután, egy vagy több évszázados szünet után új közösségek foglalták el, akik szintén vörös okkert bányásztak itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről